voorlopig voor 15 dagen

Argentinië stelt exportverbod citroenen naar EU in na vondsten Citrus Black Spot

Tholen - Vondsten van Citrus Black Spot in Argentijnse citroenen in Europese havens heeft Argentinië doen besluiten om per vandaag (1 juli) uit voorzorg een exportverbod naar Europa in te stellen voor (voorlopig) 15 dagen. Het land gaat een actieplan uitwerken met aanvullende maatregelen om het risico tot verspreiding tot het einde van het exportseizoen 2020 te minimaliseren. Alle zendingen die voor 1 juli 2020  verzonden zijn, zijn vrijgesteld van deze verplichting. Deze ladingen mogen de haven binnenkomen en uit de Europese Unie worden uitgevoerd, op voorwaarde dat zij voldoen aan de controles.

"Het land neemt rigoureuze maatregelen. Na de verscherpte regelgeving rond het Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse citrus is men natuurlijk als de dood om hun exportpositie kwijt te raken. Daarom neemt men het heft in eigen hand", constateert Jan Bakker van 4 Fruit Company uit Ridderkerk. Volgens de importeur is de grootste hausse van de Argentijnse citroenen inmiddels al geweest. "Twee weken terug kregen we al geluiden binnen dat het seizoen eerder zou eindigen dan andere jaren. Veel grote pakhuizen hebben al geen citroenen meer. De laatste grote verlading zou binnen tien dagen binnenkomen."

Hij verwacht dat de citroenenmarkt door het ingestelde exportverbod een flinke boost zal krijgen. "De markt voor citroenen heeft het de afgelopen weken moeilijk gehad. Citroenen zijn een echt horeca-item en die afzet werd door de Corona-maatregelen in de horeca node gemist. Door het Argentijnse exportverbod zal de markt ook voor Zuid-Afrikaanse citroenen naar verwachting wel een opleving krijgen!"

Directeur José Antonio García, van de Spaanse citrustelersvereniging Ailimpo, verwacht dat er geen groot tekort aan citroenen zal ontstaan, aangezien dit bijna tegelijkertijd met het einde van het Argentijnse seizoen plaatsvindt. "Argentinië begon dit jaar 6 weken eerder met verzenden naar Europa en er zijn nog steeds veel containers op zee op weg naar Europa. Zuid-Afrika blijft Europa ook voor langere tijd bevoorraden. Spanje biedt nog enkele weken Verna-citroenen aan. Op dit moment is de vraag naar citroenen rustig. Naarmate de Corona-virus-curve daalt, is de consumptie afgenomen."

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven