Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Corona-updates

Meer dan duizend horecazaken dreigen deuren 1 juni weer te openen

Na maanden van lockdown zijn de maatregelen in het zwaar getroffen Italië vanaf vandaag iets minder streng, schrijft NOS. Fabrieken gaan weer open en de bouwsector mag weer aan het werk. Kinderen kunnen weer buitenspelen, parken gaan weer open en bij horecazaken mag eten worden besteld. Ook in België, Duitsland, Polen, Portugal en Griekenland zijn de maatregelen versoepeld. 

Algemene informatie:

NOW en Tozo-regeling bieden steun aan circa 2 miljoen mensen
Het kabinet wil in de coronacrisis banen en inkomens van mensen beschermen. Daarom is een economisch noodpakket ingesteld. Twee belangrijke maatregelen daarvan zijn de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Met deze twee regelingen zijn tot nu toe ruim 2 miljoen mensen geholpen. Dat schrijven minister Koolmees en staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede kamer.

Tussen de start op 6 april en 30 april zijn er ongeveer 114.000 aanvragen voor de regeling NOW ingediend. De meeste daarvan, 75.000, in de eerste 4 dagen. Tot nu toe zijn er 104.000 aanvragen goedgekeurd. Deze bedrijven hebben gemiddeld ruim 70% omzetverlies. Aan de bedrijven is nu 1,9 miljard euro aan voorschotten uitgekeerd. Daarmee zijn ongeveer 1,7 miljoen mensen bereikt.

Van de gehonoreerde aanvragen komt 21% van horecabedrijven. Het gaat om bijna 22.000 aanvragen Naar die bedrijven is tot dusver ruim 282 miljoen euro toegegaan. Deze horecabedrijven meldden een gemiddeld omzetverlies van 82%. Vanuit de voeding- en genotmiddelenindustrie is door 1.264 bedrijven een aanvraag ingediend. Gemiddeld misten deze bedrijven 55% omzet. Ze ontvingen als tegemoetkoming tot dusver bijna 28,8 miljoen euro aan steun.

Ongeveer 6.700 aanvragen voor de regeling NOW zijn afgewezen, voornamelijk omdat de loonsom in januari en in november 0 euro bedraagt of dat er geen loonsom in januari en november is. Van de aanvragers gaat het voor 68% om werkgevers met 1 tot 10 werknemers.

Omdat de uitvoering van de Tozo bij gemeenten ligt en dus heel verspreid is, zijn precieze cijfers pas over enige tijd beschikbaar. Momenteel wordt het aantal aanvragen geschat op ongeveer 343.000. Dit zijn aanvragen voor ondersteuning in levensonderhoud of voor een lening voor bedrijfskapitaal. Tot en met 22 april zijn de meeste aanvragen ontvangen voor inkomensondersteuning.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 

Coronamaatregelen bedreigen voedselzekerheid in armste landen
De toegang tot voedsel in landen waar veel mensen met een laag inkomen leven loopt risico’s als gevolg van het coronavirus. De voedselsystemen in deze landen zijn ook zonder coronavirus al kwetsbaar. Dat blijkt uit een recente verkenning door onderzoekers van Wageningen University & Research. De verkenning werd gedaan onder 31 veldwetenschappers in 18 landen in Azië, Sub-Sahara-Afrika en Latijns-Amerika. De onderzoekers verwachten dat noodhulp nodig zal zijn om de voedselsystemen in deze landen in stand te houden. Vervolgonderzoek is nodig om de ontdekte trends nader te duiden.

Arbeid:

Werkloze studenten steken asperges om 7 uur ’s ochtends
Een maand geleden overwoog fruitteler Wim Oskam uit Werkhoven nog om de asperges een jaar over te slaan, wegens gebrek aan werknemers, schrijft AD. Nu is hij ‘krulgelukkig’ met zijn drie stekende ‘studenten’. "Het is geen topdag vandaag, qua oogst, daarvoor zijn de afgelopen dagen te koud geweest, legt Oskam uit. Maar hij is tevreden, met zijn stekers en de prijs die de asperges opbrengen."

Handel:

Amerikaanse groenteteler:
"Normaal produceren we 1,4 miljoen kilo broccoli per week"
Fortune Growers in Elgin, Illinois, produceert normaal 1,4 miljoen kilo broccoli per week, schrijft FD. Vorige week was dat nog maar een derde van die hoeveelheid. De vraag van restaurants, die doorgaans goed is voor het grootste deel van de omzet, is verdwenen – al kopen supermarkten als Walmart en Kroger nu juist meer in.

Retail:

"Foodservice krijgt in gemaksaanbod van supermarkten de belangrijkste concurrent"
Wanneer het consumentenvertrouwen daalt of de economie achteruitgaat, gaat de consument minder vaak buiten de deur uit eten en kiest hij of zij daarbij voor minder luxe. Dat betekent dat als de coronacrisis gevolgd wordt door een lange periode van anderhalvemetereconomie en een economische recessie, dit een zware wissel trekt op de foodservicesector, stelt Inga Blokker, diirecteur van The Food Research Company. De verwachting is dat binnen het kanaal 'Gemak' de impact het minst groot zal zijn, terwijl bij de klassieke horeca en catering de effecten het langst merkbaar blijven. Er moet worden geconcurreerd met het gemaksaanbod van de supermarkt.



Bron: FSIN

België: Vanaf dinsdag mondmaskers te koop in supermarkten 
Vanaf dinsdag zullen chirurgische mondmaskers te koop zijn in supermarkten, schrijft Nieuwsblad. De ketens hebben afgesproken dat ze die zullen verkopen aan de inkoopprijs, zonder winst dus. Ook heeft de federale ministerraad het btw-tarief op mondmaskers en handgels verlaagd. 

Lidl, Carrefour en Día supermarkten verkopen mondkapjes in Spanje
Diverse supermarktketens in Spanje zijn begonnen met de verkoop van mondkapjes aan hun klanten, schrijft Spanje Vandaag. Lidl is de laatste keten die dit heeft aangekondigd terwijl de Carrefour reeds begonnen is met de verkoop van mondkapjes (mascarillas) en de Día dit op donderdag online zal doen. Dat zal echter niet in heel Spanje zijn maar wel in de regio’s Catalonië en Madrid waar op dit moment de meeste besmettingsgevallen en corona-doden geregistreerd zijn.

Detail: 

Aspergespecials of aardbeien drive-in: mensen staan in de rij voor lokale producten
De drive-in waar lokale producten worden aangeboden, is populair tijdens de coronacrisis, schrijft Trouw. Ook  boerderijwinkels doen het goed. "Er is meer beleving dan in de supermarkt. “Er is tot wel 80 procent meer verkoop in de Landwinkels”, weet Wessel van Olst, voorzitter van Landwinkel, een coöperatie waarbij 95 boeren met een boerderijwinkel zijn aangesloten. 

Horeca:

Meer dan duizend horecazaken dreigen deuren 1 juni weer te openen
Ruim duizend horecazaken lijken gehoor te geven aan de oproep van horecaondernemer Laurens Meyer. Die dreigt op 1 juni zijn ruim vijftig kroegen weer te openen en roept collega's op hetzelfde te doen tenzij er meer geld vrijkomt voor steun, schrijft De Ondernemer. Meyer zegt dat het stormloopt met aanmeldingen en steunbetuigingen.  

Overig:

Publicatiedatum: