Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Import uit zuidelijk halfrond bemoeilijkt de start van het seizoen

Sluiting Spaanse horeca zorgt voor overschot grove maten uien

Wat uien betreft, heeft Europa dit jaar records gebroken qua teeltareaal en productie. De cijfers van Nederland, het belangrijkste Europese teeltland, opgeteld met die van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië, klokken af op 6,34 mln. ton, 19% meer dan vorig jaar. Dit heeft er mede voor gezorgd dat de Spaanse ui nu te kampen heeft met zeer lage prijzen.

Vooral de grove maten vinden veel obstakels op hun weg naar de markt nu de afzetperiode voor de Spaanse ui geoogst in 2019 op z’n einde loopt. Door de lockdown, de sluiting van de horeca, die het belangrijkste afzetkanaal is voor grove maten, en het grote Europese aanbod is de vraag naar dit kaliber ingestort.

"Normaal gezien hebben de koelhuizen op dit moment nauwelijks voorraad, maar nu zitten ze nog op 60% van hun capaciteit omdat de grote uien maar niet weg geraken", zegt Justo Gutiérrez, de voorzitter van Procecam, de vereniging van uientelers van Castilië-La Mancha.

“Deze overgebleven uien zullen de start van het nieuwe seizoen goed in de war sturen. Door de opslag schieten de totale kosten omhoog. We zouden ze graag nog kwijt willen en we denken daarbij vooral aan de voedselbanken om ze niet zomaar weg te moeten gooien”, voegt hij toe.

2020 ziet er bijgevolg niet meteen rooskleurig uit voor de Spaanse ui. "Er zijn niet alleen kopzorgen omwille van de grote hoeveelheden grove uien in de magazijnen, ook de nieuwe oogst zou al moeten begonnen zijn begin april, maar die lijdt onder de import van middelgrote uien uit het zuidelijk halfrond. De importui bewaart beter dan het nieuwe Spaanse product, zodat sommige afzetketens de buitenlandse uien verkiezen", zegt Justo Gutiérrez.

Er is nog een reden tot bezorgdheid. "Er dreigt een gebrek aan oogstmedewerkers in het tweede grootste teeltgebied, namelijk Andalusië. Ook al gebeurt de oogst steeds meer mechanisch, toch moet die handmatig plaatsvinden voor de vroege rassen vanwege hun dunnere schil. Door de beperkte bewegingsvrijheid vanwege de coronacrisis wordt het nu heel moeilijk om over voldoende handen te beschikken op de velden", legt de voorzitter uit.

"De gegevens over het geplande teeltareaal in Europa wijzen vooralsnog niet op een daling. Het feit dat in landen als Nederland, Frankrijk of Duitsland de uienteelt wel directe steun ontvangt van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en dat de productiekosten er lager zijn doordat er niet zoveel besproeid moet worden, hebben er voor gezorgd dat het voorbije seizoen, ook al waren de prijzen laag, toch winstgevend was voor de teler in die landen. Maar voor de Spaanse teler is het vanwege de productiekosten catastrofaal geweest", besluit hij.

Procecam telt momenteel 178 directe partners en meer dan 371 uientelers met een teeltareaal van meer dan 7.120 hectare in 2019. Daarmee is deze vereniging een belangrijke speler op zowel Spaans als Europees niveau.

Voor meer informatie:
PROCECAM
Calle San Clemente, 50.
02600 Villarrobledo (Albacete) - Spanje
Tel.: +34 638 103 910
info@procecam.es
procecam.es

Publicatiedatum: