BLE-marktrapport week 07/2020

Momenteel vooral Elstar, Jonagold en Braeburn beschikbaar op Duitse appelmarkt

Duitse appelen vormden de basis van het productpalet, voornamelijk Elstar, Jonagold en Braeburn. De conditie overtuigde over het algemeen, slechts een enkele keer liet deze te wensen over. Bij de appelen met uiterlijke gebreken waren prijsverlagingen vanzelfsprekend niet te voorkomen. Hierdoor daalden in Berlijn de prijzen van Duitse Holsteiner Cox appelen. In Frankfurt arriveerden inmiddels ook Duitse Braeburn en Royal Gala appelen. Daarnaast speelden Golden Delicious en Granny Smith uit Italië evenals Pink Lady en Granny Smith uit Frankrijk een belangrijke rol op de markt.

Over het algemeen was de vraag bij regenachtig en stormachtig weer niet bijzonder groot. Aangezien de distributeurs het aanbod echter voldoende hadden aangepast aan de zwakkere vraag, zat er nauwelijks beweging in de prijzen. In Frankfurt doken er Turkse importen op: Golden Delicious en Starking in 70/75 mm evenals Red Delicious in 80/85 mm werden vlot afgenomen. In Berlijn leverde men Cripps Pink uit Oostenrijk aan: deze kostten in de maat 70/75 mm 2 euro per kg. De Nederlandse en Belgische aanvoer had eveneens een aanvullend karakter.

Peren
Italiaanse Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ peren domineerden de markt. De aanvoer vanuit overzee breidde zich uit. De partijen vanuit overzee hadden onvoldoende kleur.

Druiven
Zuid-Afrikaanse offertes domineerden de markt. De belangstelling was niet bijzonder levendig. Een gereduceerde bereidstelling garandeerde over het algemeen echter constante prijzen.

Sinaasappelen
Bij de blonde sinaasappelen bestond het aanbod voornamelijk uit Navelina's uit Spanje. Bij de bloedsinaasappelen waren hoofdzakelijk Moro en Tarocco uit Italië beschikbaar. Het slechte weer had een positieve uitwerking op de afzet.

Klein citrus
Het regenachtige en stormachtige weer intensiveerde de afzet van de overwegend Spaanse Clemenvilla's en Israëlische Orri's. Er was een breed assortiment beschikbaar, waarin de Spaanse Nadorcott, Hernandina, Murcott en Tango het fundament vormden.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen domineerden de markt, zoals gebruikelijk op dit punt in het seizoen. De kwaliteit liet nauwelijks te wensen over. Een rustige afzet en een vraag waar zonder problemen aan kon worden voldaan zorgden voor constante prijzen.

Bananen
De afzet verliep voortdurend in rustige banen. De aanvoer vanuit de rijperijen had men echter heel goed afgestemd op de beperkte afzetmogelijkheden.

Bloemkool
Italiaanse en Franse partijen domineerden de markt. Het aantal Spaanse ladingen nam alles bij elkaar toe. Door de toegenomen concurrentie konden de prijzen van de Franse en Italiaanse partijen het niveau van week 6 niet aanhouden.

Sla
IJsbergsla stamde uitsluitend uit Spanje. Het aanbod was toegenomen, maar de vraag niet wezenlijk. Hierdoor daalden de prijzen. Desondanks lukte het niet altijd om het gehele aanbod kwijt te raken.

Komkommers
Bij de komkommers domineerden Spaanse en Griekse partijen de handel. De presentie van Nederland en België nam toe. Dit had rechtstreeks uitwerkingen op de prijzen, want deze daalden hierdoor.

Tomaten
De handel verliep niet uniform: zo zag men bijvoorbeeld een te grote beschikbaarheid, een te beperkte vraag, te hoge startprijzen of een te lage kwaliteit.

Paprika's
Spaanse partijen domineerden de markt, gevolgd door Turkse en Marokkaanse partijen. De afzet verliep zonder bijzonderheden. De kwaliteit liet hier en daar te wensen over, zodat er een brede prijsspanne ontstond.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven