Veel AGF-producten worden in regio's rondom de evenaar geteeld en vervolgens naar andere landen verladen. Dit betekent dat de schepen die deze producten vervoeren streken passeren waar de temperaturen flink op kunnen lopen, wat mogelijk een bedreiging vormt voor de kwaliteit van deze producten. Hoewel containers uitgerust zijn met koelunits, bereikt de koude lucht uit deze units doorgaans niet alle hoeken van de container. Hierdoor ontstaan er hotspots die de respiratiegraad van het fruit verhogen hetgeen kan leiden tot kwaliteitsverlies. 

Otflow is een nieuwe innovatie die de luchtcirculatie in de container optimaliseert. Het bedrijf is gevestigd in Rotterdam en werd opgericht door Ronald Hagenstein en Otto de Groot. De Otflow is een elf meter lange bodembedekking die bestaat uit negen afzonderlijke onderdelen en die vervaardigd is van gerecycled en waterbestendig materiaal. De mat verbetert de luchtcirculatie in de container door een optimale luchtverdeling tot stand te brengen waarmee de temperatuur in de container op een constant niveau kan worden gehouden. Dit garandeert dat er minder fruit verloren gaat waardoor financiële verliezen voor zowel exporteurs als importeurs beperkt blijven. 

Uniforme kwaliteit in alle containers
Ton de Weert, quality control manager bij de groenten- en fruit coöperatie The Greenery: "Onder de juiste omstandigheden kunnen peren voor een lange periode worden bewaard. Als deze omstandigheden echter niet goed zijn dan kan het fruit allerlei kwaliteitsproblemen krijgen, zoals uitdroging. Wanneer de klimatologische omstandigheden goed zijn, dan is de houdbaarheid van peren veel beter te controleren. Dit is de reden waarom we voor onze perenexport naar China gebruikmaken van Otflow . De kwaliteitseisen, die in China aan importfruit worden gesteld, zijn immers zeer hoog." 

Ton heeft al veel positieve reacties gekregen van de Chinese klanten van het bedrijf. "De feedback van onze Chinese klanten is erg positief. De kwaliteit van het fruit in de hele container is aanmerkelijk hoger. Er is minder fruit dat uitgedroogd is en het product is ook langer houdbaar. Het grootste voordeel is dat het totaal niet uitmaakt of het fruit zich voor of achterin de container bevindt of in de buurt van een ventilator van de koelinstallatie," legt hij uit. 

The Greenery is nu van plan om Otflow voor al haar andere producten te gaan gebruiken, zoals bijvoorbeeld mango's. Ton licht dit besluit toe: "Zeker bij een bedrijf als The Greenery, dat duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan, is het van belang dat de ventilatie in de containers zoveel mogelijk wordt geoptimaliseerd."

Niet alleen betere kwaliteit maar ook langer houdbaar
Jaguar Fruits is een internationaal export- en importbedrijf met afdelingen in Nederland en China. Het bedrijf gebruikte als eerste Otflow voor de export vanuit Nederland. Manager Sven Thomas merkt op dat expediteurs zich soms wel zorgen maken over de zes achterste pallets. Deze pallets vormen een derde van de lading en zijn met name kwetsbaar wanneer er fruit wordt verladen dat zeer temperatuurgevoelig is, zoals peren, perziken, nectarines, pruimen en kiwi's. Voor deze fruitcategorieën kan een temperatuurverandering van één graad al funest zijn."

Dan is er ook nog een totaal ander type fruit dat zelf warmte produceert, zoals bijvoorbeeld mango. Sven: "Het achterste deel van de lading verkeert bij aankomst altijd in een slechtere conditie dan het voorste deel. Dit komt omdat de temperatuur niet op alle plaatsen in de container constant is."

Sven heeft gemerkt dat Otflow een enorm verschil maakt. "De Otflow maakt echt verschil in de ventilatie in de container met als resultaat dat de kwaliteit van de vracht in de hele container beter is en dat geldt ook vooral voor de lading in het achterste deel. De rijping is beter en het fruit behoudt haar gezonde eigenschappen langer. Met Otflow lever je de klant niet alleen een product van betere kwaliteit maar dat ook nog eens langer houdbaar is na het verladen. Het fruit kan dus worden vermarkt op het moment dat er vraag naar is. Dit is duurzaam en commercieel aantrekkelijk," zegt hij. 

Otflow is bedoeld voor telers, exporteurs, importeurs, logistieke dienstverleners en vrachtvervoerders.

Voor meer informatie:
OTFLOW
Tel: +31 6 53234536
Email: sales@otflow.com  
www.otflow.com