Polen: Dino opent meer dan 130 winkels in negen maanden

JD.com-CEO stapt uit Chinees overheidsorgaan
Richard Liu, de oprichter en CEO van de Chinese e-commercegigant JD.com heeft zijn ontslag genomen bij een adviesorgaan van de Chinese overheid. Het bestuur van het adviesorgaan, de Chinese People’s Political Consultative Conference, oftewel CPPCC, heeft het ontslag tijdens een vergadering geaccepteerd. De CPPCC heeft grotendeels een ceremoniële functie, ondanks dat het orgaan uit prominente Chinese zakenlieden bestaat. Volgens Liu is het besluit om met deze functie te stoppen voornamelijk gebaseerd op persoonlijke redenen.
Bron: reuters.com 

Litouwen: Maxima International Sourcing krijgt nieuwe CEO
De Litouwse retailgroep Maxima Grupė heeft Vilma Drulienė aangesteld als de nieuwe CEO van zijn afdeling voor de aanschaf van producten, Maxima International Sourcing. Daarnaast blijft Drulienė actief in haar huidige functie als commercieel directeur en bestuurslid van Maxima LT. De functie van CEO bij Maxima International Sourcing werd voorheen vervuld door Gintaras Jasinskas. Vooralsnog is niet bekend in welke nieuwe functie Jasinskas bij Maxima aan zal treden. Volgens de CEO van Maxima Grupė, Jolanta Bivainytė, heeft Gintaras veel bereikt tijdens een kritieke fase in de oprichting van Maxima International Sourcing. De dochteronderneming heeft nu nieuwe doelstellingen, waarbij volgens Bivainytė een belangrijke rol is weggelegd voor Drulienė en de samenwerking tussen Maxima International Sourcing en Maxima LT.
Bron: esmmagazine.com 

België: ontslagen Carrefour-werknemers krijgen financiële ondersteuning van EU
Meer dan 400 retailers die bij Waalse vestigingen van Carrefour ontslagen zijn, gaan in totaal voor ongeveer €1,6mln aan financiële ondersteuning krijgen vanuit het Europees Parlement. Het geld wordt gebruikt voor carrièrebegeleiding, training, advies voor ondernemerschap en de financiering van nieuwe startups, zodat de 400 werknemers snel nieuwe banen kunnen vinden. Onder de 400 werknemers bevinden zich 330 mensen van jonger dan 25 jaar, die momenteel ook geen opleiding volgen.
Bron: eutoday.net

Polen: Dino opent meer dan 130 winkels in negen maanden
De Poolse supermarktketen Dino heeft in de eerste negen maanden van zijn fiscale jaar 138 nieuwe winkels geopend. In dezelfde periode van vorig jaar stond het aantal nieuwe winkels op 120 vestigingen. Ten opzichte van vorig jaar is het winkelnetwerk uitgegroeid van 895 tot 1.113 winkels. De totale gecombineerde winkelruimte is toegenomen van 343.300 vierkante meter in het vorige jaar tot 430.500 vierkante meter nu. De omzet van het eerste halfjaar is jaar op jaar gestegen met 30,5% tot PLN 3,5mld (€800mln).
Bron: esmmagazine.com 

"Britse buurtwinkels moeten winkelervaring verbeteren"
Britse buurtwinkels moeten hun omzet verbeteren om de inflatie van de komende jaren voor te blijven. Ze moeten dit doen door de winkelervaring makkelijker en aangenamer te maken en door de consument meer te prikkelen. Dit was een van de belangrijkste boodschappen die vanuit sprekers tijdens de IGD Live-conferentie naar voren kwam. De conferentie werd op 6 en 7 november gehouden in Londen. Volgens organisator Guy Ousey van IGD zal de Britse buurtwinkelsector in de komende vijf jaar groeien met £6,9mld tot £48,2mld (met €8,0mld tot €55,9mld). Het grootste deel van deze groei zal echter plaatsvinden in verband met inflatie, wat buurtwinkels niet per se ten goede komt.
Bron: talkingretail.com  

Filipijnen: Meer omzet, minder winst voor Robinsons Retail
Het Filipijnse Robinsons Retail had in zijn derde kwartaal een daling in winst, ondanks dat de netto omzet significant toenam. De netto winst nam jaar op jaar af van PHP1,39mld in het vorige jaar tot PHP1,25mld nu (van €24,9mln tot €22,4mln). Volgens het bedrijf komt de afname in omzet door de implementatie van de nieuwe boekhoudstandaard FRS16, die een ander beeld geeft van de financiële situatie van het bedrijf. Tegelijkertijd had Robinsons een sterke toename in omzet. De netto omzet steeg jaar op jaar met 24,2% tot PHP38,95mld (€697,9mln). Dit resultaat kwam tot stand dankzij nieuwe winkels en de overname van de keten Rustan Supercenters.
Bron: insideretail.asia 

Israël: Yenot Bitan verkoopt 10 supermarkten
De Israëlische supermarktketen Yenot Bitan gaat 10 vestigingen van de hand doen. De grootste aandeelhouder van de keten, Nahum Bitan, heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met een commissie van werknemers. Het overleg werd geleid door de voorzitter van de landelijke vakbond Histadrut, Arnon Bar-David. Naast dat werd ingestemd met de verkoop van de filialen is ook een overeenkomst getroffen voor extra maatregelen voor het stroomlijnen van de bedrijfsvoering. Er is verder echter geen nieuws naar voren gekomen over enige ontslagrondes. Yenot Bitan bevindt zich in financieel zwaar weer, nadat in 2016 de keten Mega Ba'ir werd overgenomen. In de afgelopen weken werden door Yenot Bitan al zeven vestigingen verkocht aan Fresh Market en Victory.
Bron: en.globes.co.il 

Retailomzet met 0,1% gestegen in Eurozone
In september is de omzet van retailsector in de eurozone in vergelijking met de voorgaande maand toegenomen met 0,1%. Voor de gehele EU komt deze toename neer op 0,2%. Dit blijkt uit prognoses van Eurostat, het bureau voor de statistieken van de EU. In augustus 2019 nam de retailomzet in de Eurozone en de gehele EU toe met respectievelijk 0,6% en 0,3%. Jaar op jaar steeg de retailomzet van september in de eurozone met 3,1% en met 3,2% in de gehele EU.
Bron: ec.europa.eu 

Glovo opent tech-centrum in Polen
De in Barcelona gevestigde thuisbezorgdienst Glovo is fors aan het uitbreiden in Polen. Het bedrijf heeft in Polen een tech-centrum geopend. Het centrum is zowel de eerste faciliteit in zijn soort van Glovo in Polen als de tweede faciliteit in het gehele netwerk van het Spaanse bedrijf. Glovo is van plan om in eerste instantie 40 IT-ers te werven voor de Poolse locatie. De locatie wordt voornamelijk gebruikt voor het ontwikkelen van extra functies van het eigen webplatform, zowel voor klanten als voor leveranciers. In de toekomst wil Glovo de Poolse faciliteit mogelijk verder uitbreiden. Er zijn plannen om met verloop van tijd op deze locatie een groot team van 300 programmeurs in dienst te hebben.
Bron: techcrunch.com 

Roemeense retailomzet stijgt met 7,1% in eerste halfjaar
De Roemeense retailomzet is in de periode van januari tot september van dit jaar toegenomen met 7,1%. In de maand september steeg de omzet jaar op jaar met 7,8%. Het non-food segment van de retailsector, dat als een goede graadmeter geldt voor het consumentenvertrouwen, had een toename in omzet van 8,8%. De omzet van levensmiddelen steeg iets minder hard met een groei van 5,1%. De omzet van autobrandstof nam jaar op jaar toe met 7,3%. De omzetcijfers van september impliceren dat de uitgaven van Roemeense consumenten toenemen. In 2018 nam stond dit groeipercentage nog op 5,5%, terwijl in de twee jaren daarvoor sprake was van een percentage in de dubbele cijfers.
Bron: romania-insider.com 

China: JD.com opent E-space-winkel in Chongqing
Het e-commercebedrijf JD.com heeft zijn grootste offline winkel tot nu toe geopend in Chongqing in het westen van China. De zogeheten JD E-Space heeft een oppervlak van 50.000 vierkante meter. Het doel van de winkel is om klanten de gelegenheid te geven met nieuwe innovaties kennis te maken. Zo hebben verschillende ruimtes in de winkel een eigen thema, die een speciale ervaring voor de consument moet geven.
Bron: insideretail.asia 

Carrefour Brasil heeft 21,1% winstgroei in derde kwartaal
De Braziliaanse tak van Carrefour had in zijn derde kwartaal een netto winst, die iets lager uitviel dan verwacht. Ondanks dat steeg de netto winst nog steeds met 21,1% tot 430mln reais (€94,3mln). Analisten waren uitgegaan van een netto winst van 466,08 miljoen reais (€102,3mln).
Bron: reuters.com 

Dochteronderneming Ahold Delhaize USA benoemd tot Supplier Diversity Team of the Year
Retail Business Services, een dochteronderneming van Ahold Delhaize USA, is door het Center for Women & Enterprise (CWE) uitgeroepen tot Supplier Diversity Team van het jaar. Deze onderscheiding wordt door de CWE uitgereikt aan organisaties of bedrijven die zich hard maken voor meer diversiteit onder leveranciers. “We hebben zeer veel waardering voor deze onderscheiding", aldus Cheryl Smith van Retail Business Services. Smith nam de onderscheiding van CWE in ontvangst tijdens de Women’s Business Leadership Conference in Framingham, Massachusetts. “We zijn van mening dat onze leveranciers de diversiteit van de klanten bij winkels van Ahold Delhaize USA weer moeten geven. Deze onderscheiding laat zien dat we in onze doelstellingen wat dit betreft slagen en daar zijn we erg trots op.”
Bron: progressivegrocer.com 

VS: meer kwartaalomzet bij SpartanNash dankzij retailsegment
Een sterk retailsegment heeft ervoor gezorgd dat de omzet van SpartanNash in het derde kwartaal met 6% toenam. De netto omzet steeg in de periode van 12 weken tot 5 oktober jaar op jaar van $1,89mld tot $2mld (van €1,71mld tot 1,81mld). De vergelijkende winkelomzet nam met 0,1% toe. De netto omzet nam met name toe door de overname van Martin's Super Markets, die aan het eind van 2018 werd voltooid. Ook werd er meer omzet gegenereerd door het levensmiddelensegment.
Bron: progressivegrocer.com 

Amazon opent in 2021 robotcentrum bij Boston
Amazon is van plan om $40mln (€36,3mln) te investeren in een nieuw onderzoekscentrum voor robottechnologie in de omgeving van Boston. Het complex moet in 2021 in bedrijf gaan in Westborough, Massachusetts. Door de opening van het nieuwe centrum worden zo'n 200 banen voor hoogopgeleiden gecreëerd. In de periode van 2011 tot nu heeft Amazon in Massachusetts meer dan $3mld (€2,7mld) geïnvesteerd en 4.000 voltijdsbanen gecreëerd. Het nieuwe centrum zal worden gebruikt om robots te ontwerpen, te bouwen en te programmeren en vervolgens naar andere locaties te sturen.
Bron: sandiegouniontribune.com 

VS: Kroger begint programma voor het kopen van auto's
Kroger heeft een nieuwe programma opgezet in samenwerking met het bedrijf True Car, dat is gespecialiseerd in het achterhalen van de waarde van auto's. Door middel van het nieuwe programma kunnen klanten geld besparen bij het kopen van nieuwe of tweedehands auto's. Het zogeheten Kroger Auto Buying Program is toegankelijk via de ketens Kroger, Dillons, King Soopers, Fred Meyers, QFC, Ralphs en Smith’s. Naast kortingen krijgen klanten ook een breder overzicht over de prijzen van de auto's, zoals de aanbevolen prijs die de fabrikant van de auto heeft opgesteld.
Bron: progressivegrocer.com 

Drie Amerikaanse ketens zijn beste retailwerkplek van 2019
Drie Amerikaanse supermarktketens hebben een vermelding gekregen op een index van de beste retailwerkplekken van 2019. De index 2019 Best Workplaces in Retail is opgesteld door Fortune in samenwerking met Great Place to Work. De keten Wegmans stond in de ranglijst op de tweede plek, direct gevolgd door Publix op de derde plaats en met Nugget Market op de vijfde positie. De index is opgesteld aan de hand van een anonieme enquête onder meer dan 694.000 werknemers die bij verschillende Amerikaanse retailers actief zijn. De uitslag van de enquête geeft de ervaringen van het personeel bij het betreffende bedrijf weer, waaronder wat ze vinden van de effectiviteit van het management, de normen en waarden van het bedrijf en de eigen carrièremogelijkheden. Alle drie de ketens zijn eerder al eens vermeld op ranglijsten over werkplekken. Zo zijn de ketens opgenomen in de index 100 Best Companies to Work For, die naast de retailsector ook alle andere sectoren omvat. Wegmans en Publix werden ook genoemd in de ranglijst Best Places to Work for Millennials, die in juli werd gepubliceerd.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: Costco Wholesale meldt resultaten van oktober
Costco Wholesale heeft in oktober een netto omzet behaald van $11,92mld (€10,8mld). Ten opzichte van de $11,16mld (€10,1mld) in dezelfde periode van vorig jaar is dat een toename van 6,8%. In de periode van 9 weken tot 3 november wist Costco een netto omzet te verkrijgen van $26,33mld (€23,9mld), wat een omzetgroei van 6,2% is in vergelijking met de $24,8mld (€22,5mld) van vorig jaar. Costco heeft op dit moment 783 vestigingen verspreid over de wereld. 544 vestigingen bevinden zich in de VS en Puerto Rico. 100 winkels staan in Canada, 39 in Mexico, 29 in het Verenigd Koninkrijk, 26 in Japan, 16 in Zuid-Korea, 13 in Taiwan, 11 in Australië, 2 in Spanje en een vestiging in zowel IJsland, Frankrijk als China. Verder Costco online winkels in de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Zuid-Korea en Taiwan.
Bron: globenewswire.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.