De elastiek bundelmachine werd ooit ontwikkeld om elastieken efficiënt en halfautomatisch om een bos asperges heen te plaatsen. In het kader van de duurzaamheidstendens maakt deze gevestigde methode momenteel na vele jaren weer een opleving door in de agrarische sector, stelt Dietmar Baumeister van het bedrijf Erich Baumeister tevreden vast. Hij was destijds ontwikkelaar van de machine en ziet nu nog steeds grote belangstelling voor de halfautomatische procedure en hij zal deze dit jaar dan ook opnieuw op de ExpoSE presenteren.


Dietmar Baumeister op de Interaspa van dit jaar. Naast de elastiek bundelmachine levert het bedrijf ook nog andere machines aan de aspergesector.

Destijds was de grondgedachte achter de methode om een robuuste, gebruikersvriendelijke machine te bouwen die onderhoudsvrij is, vertelt Dietmar op aanvraag: de bundelmachine wordt compleet uit roestvrij staal gebouwd en functioneert pneumatisch. "Het seizoen is kort en erg intensief: de rest van het jaar wordt de machine tot aan het nieuwe seizoen niet gebruikt. De daarbij behorende service leveren is moeilijk, omdat het gewoon aan personeel ontbreekt. Daarom moet de machine heel eenvoudig en robuust zijn."

De directe aanleiding voor de efficiënte toepassing kwam uiteindelijk primair uit de agrarische sector: de methode op zich is namelijk niet alleen voor asperges geschikt, maar ook voor andere landbouwproducten (bijvoorbeeld bosuien en kruiden). Over het algemeen geldt: des te breder het elastiek, des te moeilijker is het om het product met de hand te bundelen. "Het bundelen is zeer vermoeiend werk als men het acht uur op een dag moet doen. Onze methode zorgt dus voor werkverlichting."

Vergroot toepassingspotentieel
Parallel aan de continue verdere ontwikkeling van nieuwe soorten productverpakkingen, wordt ook het toepassingspotentieel van de elastiek bundelmachine groter, ziet Dietmar. Tegenwoordig worden niet alleen de standaard elastieken met behulp van de bundelmachine aangebracht, maar ook elastische banderollen. "De machine is bijvoorbeeld geschikt voor het aanbrengen van Elastitags, die momenteel veel in worden gezet. Deze oplossing ziet men bijvoorbeeld ook bij de Duitse discounters steeds vaker. We leveren heel duidelijk een nicheproduct, daarvoor blijft onze clientèle door de jaren heen vrijwel hetzelfde. We bedienen immer noch overwegend de aspergesector, ofwel directe verkopers of leveranciers van de retail, zowel in Duitsland alsook op de internationale markt.“

De standaard elastieken voor de agrarische sector zijn bovendien ook een duurzame oplossing die past bij de huidige maatschappelijke trends. Ze worden namelijk voor het grootste deel uit milieuvriendelijk rubber geproduceerd. "We merken dat duurzaamheid momenteel een belangrijk thema is in de landbouw. Dat is voor ons een groot voordeel, omdat we een op maat gesneden en voordelige verpakking kunnen leveren die een belangrijke bijdrage levert aan de reductie van verpakkingsmateriaal."

Parallel hieraan neemt echter ook het aanbod aan milieuvriendelijke oplossingen toe: desalniettemin is ook deze ontwikkeling eerder een voordeel. "Ik denk dat diversiteit een positieve invloed op de branche heeft. De klant mag beslissen en onze methode is daarbij één van de mogelijkheden. Men mag ook niet vergeten dat het product ook bij het verpakken in flowpacks vaak van tevoren nog gebundeld wordt. Dat wil zeggen: beide oplossingen vullen elkaar aan."   

ExpoSE: goede mix van vakinformatie en -exposanten
Het bedrijf was al vaak op de ExpoSE vertegenwoordigd en zal ook dit jaar opnieuw in Karlsruhe exposeren. "Ik hou persoonlijk erg van deze beurs, want er is een goede mix van vakinformatie en -exposanten. Dat is nergens anders in deze vorm te vinden." Wat timing betreft valt de ExpoSE ook bijzonder goed, want voor de toeleveranciers van de aspergebranche is de herfst nog steeds het hoofdseizoen. "Tot aan het einde van het jaar moeten alle bestellingen gedaan zijn, zodat we deze ook op tijd voor het nieuwe seizoen kunnen verwerken."

Voor meer informatie:
Erich Baumeister GmbH
GF: Dietmar Baumeister
Zum Hagenbach 9
48366 Laer
Deutschland
+49 (0)2554 9150 0
info@erichbaumeister.com 
www.erichbaumeister.com