Afgestemd op groeiende fruitexport vanuit de Westkaap

Geavanceerd koelhuis in gebruik genomen in Zuid-Afrika

In juni nam SAFT (Southern African Fruit Terminals, een dochteronderneming van de Belgische SEA-invest Group) een ultramodern koelhuis in gebruik.

De faciliteit heeft een capaciteit van 5.500 pallets en beslaat een oppervlakte van 17.105 m2 van de in totaal 70.120 m2 tellende locatie in het snelgroeiende Atlantic Hills Business Park, dat gelegen is aan het Potsdam-knooppunt en direct toegang biedt tot de M12, M13 en N7.

“Deze locatie biedt gemakkelijk toegang tot de haven van Kaapstad en andere faciliteiten in Killarney Gardens en Paarl en is vooral ook interessant voor telers en coöperaties die fruit exporteren.

“Fruit dat bestemd is voor de export wordt vanuit alle delen van het land naar de faciliteit in Atlantic Hills gebracht,” vertelt directeur Ockert Henning. 

“Deze investering is ons nieuwste initiatief om een deel van de koelopslagmarkt van de snel groeiende fruitexport te kunnen veroveren. Ons koelhuis in Killarney Gardens (4.200 pallets) werd in 2014 in gebruik genomen en drie jaar geleden hebben we dat in Paarl gemoderniseerd en de capaciteit verhoogd naar 5.600 pallets.” Samen met het koelhuis in Bayhead, Durban, beschikt SAFT nu over een opslagcapaciteit van in totaal zo’n 20.000 pallets.

“Evenals onze andere locaties beschikt ook SAFT Atlantic over een geavanceerde koelfaciliteit die specifiek ontworpen is om een ononderbroken koelketen van versproducten te garanderen. We hebben dit koelhuis gebouwd met de behoeften en potentiële groei van onze bestaande klanten in gedachten. De faciliteit is specifiek ontworpen voor het verwerken van exotisch fruit, citrus, druiven, steen- en hardfruit,” zegt hij.

Cold Steri-precooling
Alle zendingen moeten worden voorgekoeld volgens de DAFF/PPECB-richtlijnen om aan de sterilisatie-voorschriften van de landen van bestemming te voldoen. Het fruit wordt via een computersysteem gedurende het hele proces gemonitord zodat de zendingen volledig traceerbaar zijn. Het laden van containers die bedoeld zijn voor een steri-markt (de VS, China, Israël, India, Réunion, Indonesië, Nigeria, Thailand, Taiwan, Jordanië, Madagaskar en Sri Lanka) gebeurt onder toezicht van een PPECB (Perishable Products Export Control Board)-inspecteur.

Daarnaast staan er 24/7 inspectiefaciliteiten voor de PPECB en inspecteurs van de landen van bestemming ter beschikking voor het inspecteren van uitgaande zendingen.  “De vraag naar koelopslag loopt gelijk aan de seizoenen van de verschillende fruitcategorieën en in tijden van grote vraag wordt ons personeelsbestand van 70 man aangevuld met seizoenswerkers uit omliggende dorpen, zoals Du Noon. We hebben 50 extra banen gecreëerd met deze nieuwe faciliteit en zodoende hebben we ook personeel van onze locatie is Port, die gaat sluiten, over kunnen plaatsen,” legt Henning uit.

Betrouwbare voorzieningen
Het runnen van een koelhuis van het formaat van Allantic Hills vraagt om een betrouwbare elektriciteits- en watervoorziening om onverwachte storingen op te kunnen vangen. SAFT heeft daarom drie generatoren geïnstalleerd die het koelhuis voortdurend van stroom kunnen voorzien. “We zijn begonnen met de installatie van een 1.440 kWp zonnepanelenpark om onze stroomvoorziening meer aan te vullen. Vanwege een aantal recente branden in de koel- en magazijninstallaties hebben we onze nieuwe faciliteit voorzien van een uitgebreide sprinklerinstallatie. Een separate watervoorraad van Mℓ water bevindt zich in twee reservoirs die één elektrische en een diesel-bluspomp van water voorzien die gekoppeld zijn aan het sprinkler- en brandblussysteem,” legt hij uit.

“Het Atlantic Hills-koelhuis is een mijlpaal die het koelopslaglandschap voor de fruitexportsector in de Westkaap zal veranderen.” Het succes van een project van deze omvang valt of staat met de keuze voor de juiste locatie, ontwikkelaar (Abland), hoofdaannemer (Isipani), managementteam en leveranciers die allen hun eigen expertise inbrengen. Tijdens de voorbereidende fase werden alle obstakels die dit project in de weg stonden opgeheven zodat het uitgevoerd kon worden zonder tijdsverlies.   

MAXtend Atmosphere Control
SAFT is de distributeur van MAXtend in Zuid-Afrika. Maxtend is een technologisch, geavanceerd CA-product dat ontwikkeld werd om de atmosferische omstandigheden in zeevrachtcontainers te beheersen. Door de atmosfeer in de koelcontainers te controleren, is het mogelijk om groenten en fruit die hun bestemming voorheen niet in goede conditie bereikten over lange afstanden te vervoeren, waarbij ze bij aankomst  zelfs in betere kwaliteit verkeren dan bij luchtvracht.

MAXtend is uniek omdat het in iedere koelcontainer kan worden toegepast. De container ondergaat voor hij wordt geladen een lekpercentage-test om te bepalen of deze voldoet aan de MAXtend-criteria. 

Voor meer informatie:
SAFT (PTY) LTD
Tel: +27 (0) 21 870 2500
Email: ockert@saft.co.za
www.saft.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.