Het Brexitplan is een voorstel aan de Europese Unie

Premier Johnson maakt vandaag Brexitplan bekend

De Britse premier Boris Johnson zal vandaag zijn voorstel voor de Brexit aan de Europese Unie bekendmaken, zo meldt Europa Nu. De premier heeft tijdens het jaarlijkse congres van zijn partij gezegd dat hij dan zal benadrukken dat, als Brussel niet met dit plan instemt, het een vertrek zonder deal wordt. 

Een aantal Britse kranten hebben al voor een deel vernomen wat Johnsons Brexitplan zal inhouden. Zo zal volgens hen Noord-Ierland tot ten minste 2025 een speciale status met de EU houden. Dat betekent dat Noord-Ierland deels in de Europese interne markt blijft, maar wel net als de rest van het Verenigd Koninkrijk de douane-unie verlaat.

Volgens de krant The Guardian krijgt dat voorstel goedkeuring van Arlene Foster, de leider van de protestantse Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP). De partij was eerder fel tegenstander van de zogenoemde 'backstop' in de Brexitdeal van Johnsons voorganger Theresa May.

De partij lijkt echter nu een concessie te doen, omdat het plan op een aantal delen wat wegheeft van de backstop, die moest garanderen dat de Noord-Ierse grens met Ierland open blijft. Een belangrijk element in het nieuwe voorstel is volgens The Guardian dat het parlement van Noord-Ierland altijd zeggenschap heeft over nieuwe regelingen voor de regio na de Brexit.

Bron: Europa Nu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.