Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2018: aantal RASFF-waarschuwingen met 19% toegenomen

Het aantal meldingen van RASFF -waarschuwingen en recalls in de Europese lidstaten nam in 2018 flink toe. Vergeleken met 2017 is het aantal voedselveiligheidswaarschuwingen, wat een ernstig gezondheidsrisico van een product impliceert, met 19% gestegen. Dat blijkt uit het jaarrapport van Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). In Nederland sprongen de flinke hoeveelheid meldingen van aflatoxine in het oog.

Het RASFF is een Europees systeem waarin meldingen worden gemaakt van overtredingen en gezondheidsrisico’s in de voedingsmiddelenindustrie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt voor Nederland de meldingen bij het RASFF. Nederland deed de meeste meldingen met 456, gevolgd door Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. IJsland, Roemenië, Estland, Luxemburg en Malta hebben de minste oorspronkelijke kennisgevingen gedaan.

Toename van 19%
In 2018 werden er in totaal 3.699 oorspronkelijke meldingen verzonden via RASFF, waarvan 1.118 als voedselveiligheidswaarschuwing, 493 als informatie voor follow-up, 675 als informatie voor aandacht, 1.401 als grens afwijzingsmelding en 12 als nieuwsbericht. Deze oorspronkelijke kennisgevingen gaven aanleiding tot 10.484 vervolgmeldingen, gemiddeld 2,8 per oorspronkelijke melding. Voor voedselveiligheidswaarschuwingen waren er gemiddeld 5,8 follow-ups. Vergeleken met 2017 is het aantal voedselveiligheidswaarschuwingen, wat een ernstig gezondheidsrisico van een product impliceert, met 19% gestegen.

Aflatoxinen
Aflatoxinen in noten en kwik in zwaardvis waren de twee meest voorkomende problemen bij voedselcontroles aan de grens en op de EU-markt. De meeste meldingen waren in de productcategorie Notenproducten en zaden, gevolgd door de categorieën fruit en groenten, visproducten, voeder- en pluimveeproducten. Turkije was met 318 meldingen het meeste genoemde land van herkomst, gevolgd door China met 315 en de Verenigde Staten met 199. In totaal kwamen 126 meldingen uit Nederland over aflatoxinen in notenproducten en zaden. Duitsland volgt met 65 meldingen en Spanje met 51.

Zie voor meer informatie het RASFF annual report 2018 op de site van de Europese Commissie.

Bron: Europese Commissie

Publicatiedatum: