Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Personeelstekort toenemend probleem voor handels- en productiebedrijven

De vraag naar diensten van Nederlandse handels- en productiebedrijven neemt onder invloed van de groeiende economie nog altijd toe. Tegelijkertijd worden bedrijven in hoge mate beïnvloed door technologische ontwikkelingen. Dat betekent dat de bedrijven meer én ander personeel nodig zullen hebben.

Bij handels- en productiebedrijven zijn op dit moment bijna 60 vacatures op 1.000 banen niet in te vullen door de krapte op de arbeidsmarkt. Ter illustratie: dit is meer dan in de bouw (52 vacatures op 1.000 banen) en in de horeca (45 vacatures op 1.000 banen). De personeelstekorten raken zowel HR- als logistiek professionals en zorgen voor nadelige effecten, zoals omzetverlies en risicovolle situaties binnen het bedrijf. Dit blijkt uit het onderzoek dat bedrijvenvereniging evofenedex en ABN AMRO hebben uitgevoerd onder 219 bedrijven. Zowel HR-managers als logistiek managers verwachten dat de personeelstekorten in de nabije toekomst blijven oplopen. Aangezien de personeelstekorten structureel van aard zijn, is volgens evofenedex en ABN AMRO vooral innovatie nodig.

Andere vaardigheden nodig
De ontwikkelingen in de logistieke keten vragen om andere vaardigheden en kennis van de medewerkers. De digitaliseringstrend zet ook bij handels- en productiebedrijven door. Bij bijna driekwart van de ondervraagde bedrijven zijn digitaliseringsslagen gemaakt. Ruim een derde van de bedrijven voorspelt dat mede hierdoor het aantal hbo-functies in hun bedrijf de komende jaren flink zal stijgen.

Bedrijven realiseren zich dat er ander personeel en andere vaardigheden nodig zijn, maar het HR-beleid sluit daar nog niet voldoende op aan. Zo valt het aanbod van - en budget voor - opleidingen en cursussen tegen. Bij de overgrote meerderheid van de ondervraagde bedrijven is er geen eigen opleidingsbudget per medewerker, zo blijkt uit het onderzoek. Dat maakt het voor huidig personeel lastig om te voldoen aan de vereiste sociale en digitale vaardigheden.

Ook gaat het ten koste van de aantrekkelijkheid van de logistieke functies voor jong personeel dat het belangrijk vindt om zichzelf te ontwikkelen. De komende jaren verwachten handels- en productiebedrijven dan ook dat het moeilijk wordt om medewerkers tussen de 25 en 34 jaar te vinden en te behouden.

Strategisch personeelsbeleid
Om de noodzakelijke verandering mogelijk te maken, is strategisch personeelsbeleid noodzakelijk. Sander Nieuwenhuizen, senior manager evofenedex: “Om toekomstbestendig te kunnen zijn, is het belangrijk voor handels- en productiebedrijven om proactief in kaart te brengen welke personeelsvaardigheden nodig zijn. Ook is het aan te raden goed uit te zoeken welke mogelijkheden het (deels) robotiseren van processen het bedrijf biedt, want bedrijven maken nog weinig gebruik van de mogelijkheden voor robotisering: ruim de helft van de bedrijven heeft daar geen plannen voor.”

Mens&werk in de logistiek
Om handels- en productiebedrijven meer en beter inzicht te geven in de gevolgen van de veranderende arbeidsmarkt, houdt bedrijvenvereniging evofenedex op donderdag 3 oktober samen met ABN AMRO het nieuwe jaarlijkse evenement Mens&werk in de logistiek. Dit evenement richt zich op zowel HR- als logistiek professionals. 

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum: