Italië: lage opbrengst rode uien

De oogst van rode uien uit Acquaviva delle Fonti is op 1 juli van start gegaan. Het mag dan tot het nichesegment behoren, maar In Italië wint het aan populariteit. Volgens Vito Abrusci zal de oogst nog enkele weken doorgaan.

Vito Abrusci

De uien hebben verschillende maten omdat het weer in mei niet al te best was. De opbrengsten per hectare zijn lager dan in de afgelopen jaren en waarschijnlijk zullen de totale volumes niet in lijn zijn met de gebruikelijke hoeveelheden. 

"Onze organisatie, La Vera cipolla rossa di Acquaviva, telt 22 telers die goed zijn voor ongeveer 200 ton uien. Wij hebben deze naam gekozen omdat er veel vervalsingen zijn die er hetzelfde uitzien. Onze ui is erg zoet en verschilt van alle andere uien. De bollen zijn plat, paarsachtig en kunnen een diameter van 20 cm bereiken met een gewicht van 1,5 kilo. Gemiddeld hebben ze meestal een diameter van 6-7 cm en wegen ze 500 gram. Dit jaar zal zowel de maat als het gewicht kleiner zijn", zegt Abrusci.

De kleur vervaagt van roodachtig aan de buitenkant naar wit naar het midden. Het ras wordt in september gezaaid en geoogst tussen begin juli en augustus. De opbrengsten zijn vrij laag, ongeveer 12-13 ton per hectare, omdat er 90 cm tussen de rijen zit en 25 cm tussen de planten.

"In de afgelopen paar jaar hebben we met de universiteit samengewerkt aan een project voor genetische karakterisering. Nu is er zekerheid wat betreft de uien die door het Consortium op de markt worden gebracht. Deze zijn authentiek", concludeert Abrusci.

Voor meer informatie:
La Vera Cipolla Rossa di Acquaviva
Via Don Cesare Franco 17
70021 Acquaviva delle Fonti (BA)
Tel.: (+39) 339 1936517
Email: abrusciserv@libero.it
Web: www.cipollarossacquaviva.it 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven