EFSA: 'Meer overschrijdingen van maximale residulimiet voor gewasbeschermingsmiddelen in 2017'

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA stelt vast dat overschrijdingen van de maximale residulimieten voor gewasbeschermingsmiddelen in 2017 iets vaker zijn voorgekomen dan in 2016. Het aantal overschrijdingen stijgt van 3,8% naar 4,1%. De toename wordt verklaard door gerichte monsternames op voedingsproducten uit landen van buiten de Europese Unie waarvan de autoriteiten weten dat er zich in het verleden probleem voordeden. Voeding van Europese herkomst scoort beter dan importproducten. Zo wordt bij de invoer van producten uit derde landen in 7,6% van de monsters een overschrijding van de maximale residulimiet vastgesteld. 

In Europa zijn voor meer dan 370 voedingsproducten maximale residulimieten voor circa 500 gewasbeschermingsmiddelen vastgesteld. Wordt er bij een analyse een overschrijding van de limiet gevonden, dan wordt het voedingsmiddel uit voorzorg van de markt gehaald. 

De EFSA heeft de data die de nationale autoriteiten in 2017 verzamelden gebundeld. In de 28 lidstaten, IJsland en Noorwegen werden dat jaar circa 88.000 monsters van voedingsmiddelen genomen. In 27,5% van de circa 88.000 geanalyseerde monsters werden residuen aangetroffen van meer dan één gewasbeschermingsmiddel en in 4,1% van de monsters was daarbij sprake van een overschrijding van een residulimiet. 

Zie voor meer informatie de publicatie The 2017 European Union report on pesticide residues in food op de website van de EFSA.

Bron: EFSA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven