Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
samenwerking met WWF France

Compagnie Fruitière: op weg naar een duurzamere bananenteelt

Na bijna drie jaar samenwerking met WWF France presenteert La Compagnie Fruitière de voortgang met betrekking tot de toezeggingen voor duurzamere landbouw.

Op weg naar 20% teeltareaal 
Voor La Compagnie Fruitière en WWF France is het bevorderen van een meer verantwoorde consumptie van bananen van essentieel belang, omdat bananen het op één na meest geconsumeerde fruit in Frankrijk is. Tegelijkertijd wil het bedrijf biologische landbouw promoten. Door nieuw land te verwerven en enkele van de historische plantages geschikt te maken voor biologische landbouw, heeft het kweken van biologische bananen bij La Compagnie Fruitière – geïnitieerd in 2014 – zich sinds 2016 zeer sterk ontwikkeld. In 2018 werd op 7% van het teeltareaal banaan geteeld en we zijn goed op weg om de doelstelling van 20% rond 2025 te gaan halen.


Het project '4x zonder' in samenwerking met CIRAD komt tot stand op de plantages

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


In 2017 heeft La Compagnie Fruitière – in samenwerking met experts van CIRAD – een onderzoek naar de beperkingen van het land uitgevoerd voor de implementatie van het project ‘4x zonder’ in Ghana, Ivoorkust en Kameroen. Het doel is om waar mogelijk herbiciden, fungiciden, insecticiden en nematiciden geleidelijk te elimineren.

Op basis van de resultaten van dit onderzoek is voor elk van de bananentelende landen een plan met gestructureerde prioriteiten rond agro-ecologie opgesteld. De agroklimatische omstandigheden in Ghana hebben nu al geleid tot vooruitgang in de richting van de doelstelling van dit ‘4x zonder’-project. Eén van de uitdagingen blijft het handhaven van economisch haalbare prestatieniveaus.

De landbouwmethoden zijn al verbeterd met een aantal positieve resultaten: de hoeveelheid werkzame stof die wordt gebruikt in fytosanitaire producten is sinds 2016 met 12% gedaald voor de 3 takken bananenteelt (PHP in Kameroen, SCB in Ivoorkust en GEL in Ghana). Dit was mogelijk met behulp van nieuwe technische routes, die het aantal behandelingen optimaliseren, voornamelijk dankzij de nauwkeurige bewaking van de plaagniveaus, ondanks een bijzonder hoge parasietendruk in sommige landen.

Deze innovatieve acties voor een duurzamere banaan moeten snel helder worden voor de consumenten. Consumenten houden zich immers steeds meer bezig met de oorsprong van producten en teeltmethoden.

La Compagnie Fruitière, partner van WWF France
Nogmaals: dit partnerschapsinitiatief maakt deel uit van de implementatie van de richtlijnen van de ISO 26000-normen en is een referentiekader voor het duurzame ontwikkelingsbeleid van La Compagnie Fruitière. WWF France heeft La Compagnie Fruitière begeleid bij de uitvoering van concrete acties die voldoen aan drie belangrijke doelstellingen van een beleid voor duurzame ontwikkeling:

  • Voortdurende verbetering van landbouwtechnieken om het gebruik van fytosanitaire producten en synthetische meststoffen te verminderen en om in 2025 20% van de plantages geschikt te hebben kunnen maken voor biologische landbouw;
  • Experimenten met betrekking tot innovatieve en duurzamere teeltmethoden in Afrika door op conventionele percelen nieuwe agro-ecologische werkwijzen te ontwikkelen;
  • Bevordering van een meer verantwoorde bananenconsumptie door bewustmaking met betrekking tot de vermindering van voedselverspilling, de bevordering van biologische landbouw en eerlijke handel. 

    Voor meer informatie over:
  • het partnerschap: https://www.wwf.fr/qui-sommesnous/entreprises-partenaires/compagnie-fruitiere;
  • Het doel van WWF France: https://www.wwf.fr/champsdaction/alimentation     
Publicatiedatum: