"De eerste nieuwe oogst uien uit Nederland en Duitsland zullen binnenkort binnenkomen"

Aardappelen en uien worden tot in de vroege zomer traditioneel uit buitenlandse teeltgebieden in de Middellandse Zeeregio afgenomen. Rond deze tijd van het jaar komen echter succesvol de eerste lokale producten weer in de Duitse handel: vroege aardappelen uit Duitse teelt zijn reeds volop verkrijgbaar en uien laten vermoedelijk ook niet lang meer op zich wachten. "De komende twee weken zullen de eerste uien van de nieuwe oogst in Keulen arriveren", verwacht Marco Sion, eigenaar van de firma Kartoffel Sion, gevestigd op de Großmarkt Keulen.

Hier vindt u de volledige fotogalerij van de Großmarkt.

Uien werden ter overbrugging tot aan de nieuwe West-Europese oogst de afgelopen maanden overwegend uit Chili, Egypte, Nieuw-Zeeland en Australië afgenomen. "Momenteel zien we vooral bij de rode uien en sjalotten een goede afzet. Eind deze maand zullen we naar verwachting over kunnen stappen op de nieuwe oogst uit Frankrijk. Op de lange termijn is er wel potentieel voor de rode uien, echter verwacht ik in de komende jaren geen grote toename meer. Het zal, denk ik, binnen het gebruikelijke kader blijven“, aldus Marco. "Op de middellange termijn proberen we echter om de afzet van uien verder te vergroten."


Bij de stand van Sion worden binnenkort de eerste uien van de nieuwe oogst uit West-Europese teelt aangeboden. Momenteel domineren importuien in de kleuren geel en rood echter nog de markt. "Witte uien heb ik in het verleden ook aangeboden, maar vanwege de beperkte vraag zijn we daarmee opgehouden. De witte ui is bovendien ook duidelijk kwetsbaarder dan andere uien", vertelt Marco. 

Men wacht met smart op uien van de nieuwe oogst
Bij de gangbare gele uien was er tot circa twee weken geleden een aanzienlijk prijsverschil tussen de importproducten uit Egypte en Nieuw-Zeeland te zien. De groothandelsprijzen voor een 10 kg zak uit Egypte lag tussen de 8 en 8,50 euro, terwijl de uien uit Nieuw-Zeeland daarentegen deels rond de 14,50 euro per 10kg kostten. Momenteel zijn er iets minder uien beschikbaar, voordat het binnenkort met de nieuwe oogst uit Nederland en Duitsland van start gaat. "De meerderheid van onze uien nemen we niet uit het Rheinland af, maar uit andere Duitse teeltgebieden. Er zijn maar enkele grote uientelers in ons gebied, waardoor we ook vroeger dan andere groothandels over moeten stappen op importproducten. Het afgelopen oogstjaar (2018/2019) was vanwege de aanhoudende droogte echter een uitzondering voor alle betrokkenen.“

Geschilde aardappelen als aanvulling
Naast uien heeft de ervaren vakhandelaar ook het hele jaar door aardappelen in het assortiment: in de periode tussen maart en eind juni/begin juli worden er geïmporteerde aardappelen uit Italië, Spanje en Cyprus aangeboden. "In z'n totaliteit is de handel tot nu toe goed geweest. Maar binnenkort, tijdens de zomervakantie, komen we gebruikelijkerwijs in een rustige fase terecht, waarin er weinig afzet is.“

Om zijn trouwe clientèle – overwegend gastronomen en retailers – een duidelijke meerwaarde te kunnen bieden, biedt Sion zijn specialiteiten sinds kort niet alleen maar vers aan, maar naar wens ook geschild.  "Deze geschilde aardappelen en uien kopen we erbij. Het gaat weliswaar om een bijproduct, maar als extra dienstverlening wordt het goed beoordeeld", zegt Marco afsluitend.

Voor meer informatie:
Kartoffel Sion, Inh. Marco Sion e.K.  
Marktstrasse 10
50968 Köln
+49 221 387986
kartoffelsion@aol.com  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven