De nieuwe knoflookoogst in Franse Lomagne is begonnen

In Lomagne is de oogst van 2019 nu officieel begonnen. De eerste percelen witte BGA knoflook uit Lomagne zijn op woensdag 19 juni geoogst in de brandende zon. Als het weer het toelaat, zal de oogst zich over 14 dagen verspreiden.

Het doel is om zo snel mogelijk te oogsten om daarna de droogfase te kunnen starten en rond 20 juli te kunnen beginnen met de afzet, direct na de officiële start van het verkoopseizoen van de Franse knoflook, die op de 18 juli zal plaatsvinden in het Maison des Fruits et Légumes, Boulevard Perreire, in Parijs.

Op de velden zijn de huidige omstandigheden ideaal, ideaal genoeg om de problemen van 2018 te doen vergeten. Dit jaar zijn alle omstandigheden, ondanks de lage temperaturen in april en mei, die de teelt iets vertragen, goed voor een prima oogst. De kwaliteit van de knoflook is goed. Een beetje meer regen op het juiste moment zou welkom zijn geweest, vooral voor de niet-geïrrigeerde percelen.

De vooruitzichten op het handelsvlak zijn ook gunstig. De Chinese knoflook, die over het algemeen de wereldmarkt overspoelt met belachelijk lage prijzen, is dit jaar – ondanks het sluiten van de Amerikaanse markt – drie keer zo duur als voorheen. Deze sluiting zou daarom de Spaanse teelt ten goede kunnen komen. De Spanjaarden hebben hun oogst net afgerond en hopen delen van de overzeese markt te kunnen veroveren. De concurrentie op de Franse markt is niet zo groot. Dit biedt hoop op een eerlijke prijs voor kwaliteitsproducten als de witte BGA knoflook uit Lomagne.

De teelt
De witte BGA knoflook uit Lomagne wordt geteeld met behulp van gecertificeerde zaden, die overeenkomen met de rassen met kenmerken van de traditionele ‘Blanc de Lomagne’-populaties. Het planten vindt plaats in het najaar en wordt gedaan op referentiepercelen. De oogst begint eind juni en wordt gevolgd door een droogperiode van 4 tot 5 weken. De witte knoflook van Lomagne wordt gedeeltelijk geoogst met behoud van de toppen die op traditionele wijze ‘aan rekken’ worden gedroogd. Deze manier van werken maakt het mogelijk om van de witte knoflook uit Lomagne strengen te maken. De koppen worden op de velden gepeld en vervolgens gedroogd met behulp van dynamische ventilatie. Elke kop witte knoflook van Lomagne gaat systematisch door de handen van de teler om gepeld te worden, een essentiële stap om zijn prachtige witte kleur te geven. Het drogen en het handmatig pellen zijn cruciaal om de kwaliteit van een IGP-gecertificeerd product te kunnen garanderen.

De witte BGA knoflook uit Lomagne in cijfers

  • Oppervlakten: 187 ha
  • Teeltpotentieel: 1300 ton
  • Aantal telers: 69
  • Aantal handelaren: 5


Voor meer informatie:
Association de Défense de l'Ail Blanc de Lomagne
47931 AGEN cedex 9
Vaste telefoon: +33 5 53 77 22 71
Mobiele telefoon: +33 6 14 11 25 03
ailblancdelomagne@hexavalor.fr 
www.ailblancdelomagne.com 
https://www.facebook.com/AilBlancDeLomagne 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven