Marktrapport Oostenrijk week 25/2019

'Vroege aardappelen zijn gewild, veel vraag naar winteruien'

De Oostenrijkse vroege aardappelmarkt vertoont voor deze tijd van het jaar een volledig ongebruikelijk beeld. Normaal gesproken stijgen in juni de opbrengsten per hectare en daarmee ook het beschikbare aanbod snel, waardoor de telersprijzen onder druk komen te staan. Dit jaar is alles echter anders. Na de vertraging door de natkoude maand mei zorgt nu de sinds twee weken aanhoudende hitteperiode in het oosten van Oostenrijk met temperaturen van meer dan 30 graden Celsius voor een sterk beperkte groei op de aardappelakkers. De opbrengst per hectare ligt in Burgenland en Niederösterreich op veel plaatsen nog steeds op 20 ton.

Bovendien moesten in niet-geïrrigeerde gebieden de rooiwerkzaamheden vanwege de droogte weer onderbroken worden. Tegenover het beperkte aanbod staat echter een goede vraag vanuit de Duitse levensmiddelenhandel. De prijzen liggen stabiel op hetzelfde niveau als in de voorgaande week. In enkele gevallen werden de telersprijzen zelfs verder verhoogd. In Niederösterreich en in Burgenland werd aan het begin van de week meestal 40 tot 45 euro per 100 kg betaald. In Oberösterreich verloopt de oogst vlot bij een opbrengst van circa 30 ton per hectare. De prijzen van vroege aardappelen bleven hier met 50 euro per 100 kg eveneens onveranderd ten opzichte van de voorgaande week.Veel vraag naar winteruien
De Oostenrijkse uienmarkt is het nieuwe oogstjaar goed begonnen. De voorraden van de oogst van 2018 zijn inmiddels volledig op en sinds afgelopen weekend worden nu de eerste winteruien aangeboden. De beschikbare hoeveelheden zijn daarbij nog erg te overzien en stuitten op veel belangstelling, zowel in het binnenland alsook in de exporthandel. Voor uien van de nieuwe oogst, gepoetst en gesorteerd in een kistje, werd afhankelijk van de kwaliteit tussen de 65 en 70 euro per 100 kg betaald.

Stabiele wortelmarkt
De wortelenmarkt in Niederösterreich is bijzonder stabiel. De afzet van de laatste wortelen uit bewaring is bijna afgesloten. Wat betreft de prijzen zijn er daarbij geen veranderingen meer. In het Marchfeld zal vermoedelijk komend weekend de vroege worteloogst van start gaan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven