Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Flevo Onions profiteert van late prijsstijging

Het resultaat van de bewaarpool van Flevo Onions is er een om over naar huis te schrijven. In een bijzondere markt wist Flevo Onions een positief resultaat te boeken. Lang bewaren werd dit seizoen wel beloond. Het resultaat voor de gele zaaiuien komt uit op €43 per 100 kilo (week 13, 50% grof), inclusief vergoeding voor Global Gap en exclusief weegkosten. Vergelijken met vorig seizoen is niet heel relevant, maar toch spreekt het verschil wel tot de verbeelding. Vorig jaar lag deze prijs namelijk €34 lager. “Normaal praten we over halve centen verschil, nu ging het over stappen van €5” zegt poolbeheerder Remko Wilms (Waterman Onions) over de bijzondere markt.

Er is geen groot verschil met de prijs van rode uien. Daar komt de prijs namelijk op €44,21 per 100 kilo met dezelfde specificaties. De bewaarpool voor de gele uien liep vanaf week 43 en eindigde in week 21. “We zijn dit jaar vroeg begonnen. We hebben namelijk direct kiemproeven ingezet, waardoor we merkten dat sommige partijen snel weg moesten. In week 21 werd de laatste partij opgehaald en dat is ongeveer een maand eerder dan normaal”, aldus Wilms. De poolcommissie heeft dit jaar besloten om zowel bewaren als grofte goed te belonen. Zo kan je ook als pool toch de telers belonen die telen waar de markt om vraagt.

Vergelijken we de resultaten van de pool met de gemiddelde beursprijs dan komt de pool er goed uit. Voor de gele zaaiuien lag deze prijs over genoemde weken op €40,65 en voor rode uien op €38,97. Ook de korte bewaarpool van Flevo Onions deed het dit jaar goed met een prijs van €31,27 per 100 kilo. “Uiteindelijk heeft bewaren dit jaar toch geloond, al was dat na de jaarwisseling even spannend. Maar de prijs schoot vanaf april omhoog en daar hebben we nog van kunnen profiteren. Het is toch een voordeel van een pool dat je dan ook nog uien hebt”, zegt Wilms. Een teler die zelf maar 1 partij te verkopen heeft zal dat risico, terecht, niet willen lopen.

De uien zijn in het begin van de looptijd van de pool vooral afgezet naar Azië en Afrika. “Maar Azië viel snel af vanwege de prijs, zij konden goedkoper uien krijgen vanuit China. Afrika nam ook al snel afscheid en kwam ook niet terug, deels ook vanwege prijs. Ze kwamen ook na de jaarwisseling niet terug. Toen was het wachten op Oost-Europa. Dat ze kwamen wisten we wel, maar wanneer? Uiteindelijk barste de vraag in maart echt los. Met name Polen, Tsjechië, en de Balkan-landen hadden veel nodig. Ze hebben in Oost Europa echt een slecht seizoen gehad en in maart was het daar helemaal op. In het begin van het seizoen ging het in Polen ook nog eens slecht. Er werd zelfs voor de tarra goed betaald.”

“Van een jaar als dit leer je wel dat je als Nederland niet altijd kunt verdelen en heersen”, vervolgt Wilms. “Je zag dat de handel toch anders ging lopen, doordat landen als China, Zuid Afrika en Egypte toch onze posities gingen innemen. Wij moeten ons als Nederland dit seizoen opnieuw bewijzen. Al maak ik me daar ook weer niet al te veel zorgen over. Wij telen hier de beste uien en bijvoorbeeld de Aziatische klanten willen gewoon betalen voor onze smakelijkere uien.”

Het aantal deelnemers van de pool blijft goed. Dit jaar zijn er wel een aantal telers in de verleiding gebracht om afland al zaken te doen vanwege de goede prijzen toen. Maar toch zie je ook in zo’n extreem seizoen als dit dat het wel fijn is om aan een pool mee te doen. Hoge prijzen geven toch hoge spanningen en dan heeft een poolcommissie net even een paar ogen meer”, ligt Wilms toe.


Wat betreft het komende seizoen is het weer nog de baas stelt Wilms. “Er is toch meer gezaaid en de komende weken geven toch wel redelijk groeizaam weer. Maar wordt het vochttekort niet ingehaald dan kan ook een kopie van oogst 2018 weer een scenario worden.

De handel in 2ejaars plantuien begint nu al te komen en daarvan lijken de opbrengsten redelijk goed uit te pakken. Wat betreft de zaaiuien is dit veel wisselender. In het Oldambt en Groningen staan de uien wat minder, maar langs de grens (Drenthe) staan ze wel relatief goed. In zuidelijk Flevoland is het matigjes, maar in de Noordoostpolder staan de uien er over het algemeen wel redelijk op. Ook in het zuiden staan ze wel aardig. Telers zullen het dit jaar ook niet laten gebeuren dat ze te laat beginnen met beregenen.”

De telers van de Flevo Onions pool zaten afgelopen seizoen op de goede plek, omdat noordelijker de uien toch betere opbrengsten hadden dan in het zuiden. “Toch betekend dat niet dat we het veel makkelijker hadden dan de handel in het zuidwesten. Zij zagen dagelijks hoe slecht het in het zuiden was en begonnen eerder in te kopen in regio’s die normaal ons achterland zijn”, besluit Wilms.

Bron: Waterman Onions

Publicatiedatum: