Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Konstanze Pantiru, Pantiru Knoblauchkulturen:

"Door met de hand te sorteren en lokaal heeft onze knoflook meerwaarde"

In Rijnland-Palts is de knoflookoogst al een poosje aan de gang: sinds 15 mei, een week eerder dan gebruikelijk. Bij Pantiru zijn ze er druk mee bezig. De eens exotische knol wordt nu op grote schaal in Duitsland geteeld. In Lampertheim is het knoflookareaal in drie jaar tijd verviervoudigd volgens eigenaar Konstanze Pantiru.


Ciprian Pantiru op zijn knoflook-akker

Deze knoflookteler begon in 2016 op 6 ha - nadat knoflook al een paar jaar incidenteel op het bedrijf van zijn ouders was geteeld. Ondertussen is het totale areaal 24 ha groot en worden er nog steeds mogelijkheden tot uitbreiding gezien. "We leveren aan groothandels en retailers. Hoewel de knoflookteelt in Duitsland niet zo groot is, nemen de afgezette hoeveelheden en de vraag over het algemeen, in Nederland b.v., langzaam aan toe." Importknoflook is nog steeds goedkoper. "Maar door het met de hand sorteren en regionale teelt hebben we al waarde aan onze Duitse handel toegevoegd."


Verse knoflook, schoongemaakt en in dozen verpakt

Weer en regionaliteit
De weersomstandigheden in het grensgebied tussen Rijnland-Palts en Hesse zijn optimaal voor de knoflookteelt. De Pantiru familie vertegenwoordigt het Spaanse bedrijf Planasa in Duitsland en zet de rassen Gardos, Gardacho, Garbua en Garpek, die een hoge virusresistentie hebben, exclusief in Duitsland af. "We zitten in de regio Hesse, waar jaarlijks weinig regen valt en de zomers relatief warm zijn. We zijn een van de warmste regio's in Duitsland. Helaas is het niet elk jaar hetzelfde en wanneer we veel regen tijdens de oogst hebben, lijden we verlies. Maar niet alle regio's in Duitsland zijn geschikt voor de knoflookteelt."

Het vroege ras Garpek wordt momenteel geoogst, later worden daar andere rassen aan toegevoegd. "Vorig jaar waren we in staat om onze verse knoflook tot eind augustus te leveren en we hopen de campagne dit jaar naar september uit te breiden, de huidige afzet is goed, maar ik weet niet of de vraag nog stijgt. Niet alle winkels hebben regionale knoflook in hun assortiment."

Lichte groeivertraging
Dit is nog steeds een nichemarkt, vertelt de teler. Om meer te kunnen afzetten, moet soms korting gegeven worden. "Vooral de Garcua en Gardacho rassen doen het goed als verse knoflook, omdat ze wit en groot zijn, maar nu is het erg heet en moeten we ervoor zorgen dat de knoflook wat water krijgt. Mei was relatief koud en daardoor groeide de knoflook langzaam. Hierdoor zullen veel rassen later dit jaar geoogst worden."


Roemeense seizoensarbeiders sorteren verse knoflook met de hand

Voor meer informatie:
Pantiru Knoblauchkulturen GbR & Saatguthandel
GF: Ciprian und Konstanze Pantiru
In den Gärten 5
68623 Lampertheim
Tel: +49 (0)6206 1556140
Ciprian Pantiru: 0173 1065833
Konstanze Pantiru: 0174 4678858
E-Mail: pantiru.ciprian@t-online.de 
www.pantiru-knoblauchkulturen.de 

Publicatiedatum: