Arie van Baalen, River Onions:

"Goede vraag, maat en kwaliteit Egyptische rode uien"

Tholen - Aan superlatieven over de Hollandse uienmarkt was er dit jaar geen gebrek. Toch zitten er volgens Arie van Baalen van River Onions ook twee kanten aan deze marktsituatie. "Enerzijds zijn er heel veel telers die onder kostprijs hebben geteeld, maar er zijn ook telers die enorm goede saldo's hebben kunnen maken. Dan kunnen de verschillen in zo'n klein landje enorm groot zijn."

"Dit jaar bleek er nauwelijks een prijsplafond te zijn. De beursprijs in Emmeloord ging in één week tijd zelfs met twaalf cent omhoog. In sommige jaren kun je die prijs niet eens maken. Dat heeft in het euro-tijdperk nog niemand meegemaakt", vervolgt Arie. "Consequenties zijn wel dat er deuren opengaan en dat er uit tal van landen uien zijn geïmporteerd."

Ook Arie zag al snel dat er tekorten aan uien zouden ontstaan en belandde al vrij snel in Egypte om de beschikbaarheid van rode uien veilig te stellen. "In Egypte ziet de oogst er goed uit. De kwaliteit is goed en er komen ook veel grove uien vandaan, terwijl daar dit jaar een tekort aan was in Nederland. De vraag naar Egyptische uien is goed."

"In Nederland zijn er geen Hollandse uien meer beschikbaar, waardoor er een goede vraag is vanuit Europese landen. Deels importeren die zelf, maar er zijn ook klanten die hun uien via de Nederlandse handel inkopen", aldus Arie, die de uien bij een sorteerbedrijf laat binnenkomen, omdat de Egyptische maatsorteringen nog weleens uiteen kunnen lopen."

De komende vier weken verwacht River Onions nog binnenkomsten van Egyptische uien. "Daarna stoppen we, omdat het dan in Egypte te warm wordt en dan vinden we het kwaliteitsrisico te groot. We spreiden dan wel het volume uit, zodat we heel juli programma's kunnen maken en als het goed is, kunnen we dan weer naadloos overstappen op de nieuwe oogst Nederlandse uien, waarvan de vooruitzichten vooralsnog goed zijn."

Voor meer informatie:
Arie van Baalen
River Onions
Verdrietweg 1
5306 HB Brakel
Mob: 06-53469881
arie@river-onions.nl
www.river-onions.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven