Zware vorst in Poolse fruitgebieden

Tholen - Afgelopen maandag naar dinsdag is het in vrijwel geheel Polen tot zeer zware nachtvorst gekomen. Onder heldere en windstille omstandigheden ging het kwik snel onderuit waarbij het rond middernacht al licht vroor en later die nacht, tegen zonsopkomst, matig (-5 tot -10)

Hoe de schade uit zal pakken, wordt de komende weken pas duidelijk, maar de grote oogstreductie na de vorst van lente 2007 zijn de Polen nog niet vergeten. De appelproductie halveerde in dat jaar t.o.v. de voorgaande jaren.

Hoewel de omvang van de schade nog onbekend is, heeft de vorst sowieso schade aangericht aan de appel-, klein- en zachtfruitteelt.

"We hebben zeker schade aan de blauwe bessen. In sommige delen van het land daalde de temperatuur tot -7 of -8 graden Celsius", vertelt Dominika Kozarzweska van het blauwebessenexportbedrijf Polskie Jagody. "Het weer was de hele week slecht, dus we hebben voorzorgsmaatregelen genomen door te beregenen, maar daarmee valt schade niet te voorkomen. Het is alleen te vroeg om de totale schade te beoordelen. Dat kan zomaar uitlopen van 10-40%.

"Onze appelboomgaarden zijn gevestigd in de regio's Grójec, Warka en Biala Rawska. Hier verschilde de vorst behoorlijk. In Warka lag de laagste temperatuur rond de -7 graden Celsius, in Grojec varieerde de temperatuur tussen de 0 en -5 graden, terwijl het in Biala Rawska rond de -2,5 graden was", vertelt sales manager Emilia Lewandowska van Fruit-Group. "Soms waren er zelfs binnen de dorpen temperatuurverschillen. Het is te vroeg om te speculeren over de gevolgen voor het fruit, de verwachte oogst en het percentage vernietigde bloesems. De schade zal de komende maanden duidelijk worden."

Het bedrijf Sarafruit lijkt niet getroffen door de vorst. Mohamed Marawan: "Onze appelteelt bevindt zich in het Oostelijk deel van Polen, vlakbij de Russische grens. Deze regio is gewend aan kouder weer en de bloei begint ook later dan het midden en zuiden van Polen. Wat daar de gevolgen zijn, weet ik niet, maar bij ons is er geen schade."

Ook Marcin Swiatek van Bialski Owoc Sp. verwacht dat de schade beperkt zal blijven. "Hoewel we deze dagen wat vorst hebben gezien, verwacht ik dat de gevolgen voor de appelteelt beperkt blijven. Ik verwacht dat de problemen groter zijn voor de telers van kersen en andere snelgroeiende gewassen. Natuurlijk zal er wat schade aan sommige appels zijn, maar tot nu toe maken we ons geen grote zorgen."

Ook Dominika Koc van WIL-SAD Sp. z o.o. met appelteelt in Wilga en Sobienie meldt temperaturen variërend van -2 tot -6 graden onder nul. "De komende dagen zal meer duidelijk worden wat de gevolgen zullen zijn. De meeste telers in onze regio hebben vorstpreventiesystemen geïnstalleerd. In deze boomgaarden is vrijwel geen schade, maar de situatie is zeer divers. Op dit moment zien we de grootste schade aan onze Jonagold- en Idared-appels, maar de omvang zullen we binnen enkele dagen bepalen."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven