Roze knoflook doet het goed

In 2017 is als gevolg van een hittegolf in de regio 50% van de roze knoflookteelt in Lautrec verloren gegaan. Sindsdien is de activiteit van telers gelukkig weer toegenomen. “Hoewel we niet kunnen spreken van een totale afwezigheid, werd 2018 wel minder beïnvloed door ziekten,” zegt Yannick Garibal van teeltbedrijf Braco. “

“Dankzij de mogelijkheid tot bewaring in koelcellen hebben we minder problemen met ziekten. Het is de enige oplossing omdat de tot nu toe enige bekende oorzaak van het ontstaan van ziekten te maken heeft met hoge temperaturen. Het warme en vochtige weer van de laatste 2 tot 3 zomers stimuleerde de ontwikkeling van plagen. We zien dat degenen die vasthielden aan de traditionele methode dit jaar enig verlies leden. De Spanjaarden liggen in dat opzicht voor op ons. Zij maken al 50 jaar gebruik van koelcellen voor bewaring.”

De telers gebruiken de landbouwbeurs die op dit moment plaatsvindt in Parijs om het publiek te heroveren. Er zal meer dan een ton aan roze knoflook uit Lautrec worden gepresenteerd aan de Parijzenaren die vorig jaar 600 manouilles (clusters) en 700 knoflookbollen hadden gewonnen. De cijfers zullen dit jaar waarschijnlijk nog hoger zijn.

157 telers werken momenteel aan deze unieke knoflook, die in Frankrijk op dit moment als enige het Label Rouge heeft. Vorig jaar werd meer dan 561 ton knoflook met dit label en een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) afgezet.

Bron: ladepeche.fr


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven