Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robotisering bij sorteren en verpakken groenten en fruit

‘De productie van groente en fruit in Nederland neemt steeds meer toe en daarbij blijft de vraag naar goedkopere arbeid een belangrijke rol spelen. De inzet van robots kan de kosten van het sorteer- en verpakproces  daarbij aanzienlijk verlagen. We hebben daarom een robot ontwikkeld, de SmartPackr, die vruchten gericht verpakt", aldus directeur Jan Nijland van Greefa. "Gericht betekent in dit geval dat de blos naar boven ligt en de steeltjes allemaal dezelfde kant uit. De eerste robots zijn dit jaar aangeschaft door verschillende klanten in binnen- en buitenland." 

Greefa in Tricht is van oorsprong een machinebouwbedrijf dat machines maakt voor het sorteren en verpakken van hardfruit, steenfruit en groente. Directeur Jan Nijland: ‘We hebben innovatie hoog in het vaandel staan. Van machinebouwbedrijf zijn we steeds meer een bedrijf geworden dat vooral ook werkt aan softwareontwikkeling. Dit jaar introduceerden we de eerste robots die appels kunnen sorteren en verpakken.’

Greefa bestaat al sinds de jaren veertig van de vorige eeuw en heeft inmiddels ook vestigingen in het buitenland. Jan Nijland: "Het begon als een smederij van twee broers, die na de Tweede Wereldoorlog aanvankelijk de carrosserie van jeeps ombouwden. In de jaren vijftig werden ze benaderd door een teler met de vraag of ze ook iets konden bedenken om fruit te sorteren. Eén van de broers droomde ’s nachts over de oplossing en ging er de volgende dag mee aan de slag. Het werd een eenvoudig machientje, de tol geheten, dat mechanisch appels op grootte sorteert. Het werd wereldwijd een groot succes.

In de jaren tachtig kwam daarnaast de vraag om fruit te kunnen sorteren op kleur, later wilden de telers dat het fruit ook op kwaliteit gesorteerd kon worden. Er moest, ook toen al, vooral op arbeid bespaard worden. Het proces binnen de fruitteeltketen moest goedkoper, sneller, efficiënter en beter verlopen. En daar werken we nog steeds aan, daarbij voldoen we steeds aan vragen op maat.

We leveren internationaal machines van Nieuw-Zeeland tot Canada en Zuid-Afrika. Greefa is marktleider op het gebied van fruit- en groentensorteertechnologie en dat willen we ook blijven.

Die technologie beperkt zich niet tot machines alleen maar is de laatste jaren ook vooral gericht op het registreren van alle data in het proces van sorteren en verpakken die van belang kan zijn voor de teler, de coöperatie en uiteindelijk de consument. Voor de internationale handel in groente en fruit spelen immers voedselveiligheid en kwaliteit een grote rol. Daarom is het van belang dat we met onze sorteer- en verpakoplossingen een steentje bijdragen in het totale proces van traceerbaarheid."

Bron: Fruitpact

 

 

Publicatiedatum: