Australische douane blij met buiten de deur houden stinkwants

Hort NZ prees Nieuw-Zeeland en Australië voor hun douane beveiliging die de bruingemarmerde stinkwants buiten de grenzen wist te houden.

Deze week hielden de autoriteiten van beide naties twee partijen uit hun landen waarop tijdens controles de wantsen ontdekt waren.

Mike Chapman van Hort NZ: "We hebben ze niet en we willen ze niet. We zijn trots op het werk van onze douanemensen die ze het land niet in lieten. Ook is de samenwerking tussen de Australische en Nieuw-Zeelandse autoriteiten geweldig."

De komst van de wants zou desastreuze gevolgen hebben. "Op het platteland en in steden. We blijven alert, want de wants houdt van koffers en containers. Het is een van de vervelendste plagen. Daarom mobiliseren we heel Nieuw-Zeeland om op te letten."

Foto: NZ MPI Twitter

Biobeveiliging Nieuw-Zeeland heeft afgelopen week 3 levende en 39 dode bruingemarmerde stinkwantsen en 69 gewone wantsen onderschept. Een schip had een scala aan voertuigen uit Europa en de VS bij zich. De autoriteiten vermoeden dat het schip, dat offshore behandeld moet worden voor het terug kan keren, zelf ook vervuild was met de insecten.  

Foto: Australian Department of Agriculture and Water Resources

Tijdens een ander incident moest The Triumph van Armacup terug naar China nadat ze verschillende havens was gepasseerd met auto's en machines aan boord. 

Minister Littleproud van landbouw: “Doordat Australië zo geïsoleerd ligt, kunnen we plagen gemakkelijker buiten de deur houden. We verkopen onze producten voor topprijzen omdat ze schoon en groen zijn. We hebben erg weinig last van ziekten. Als we onze grenzen niet beschermen, kunnen we zo ziekten en plagen binnenhalen, die onze tuinbouw heel wat zullen kosten. Daarom zijn we niet bang voor het nemen van strenge maatregelen. Op The Triumph zijn meer dan 100 bruingemarmerde stinkwantsen aangetroffen, wat betekent dat het schip er helemaal onder zit. Ze eten alles, van tomaten tot appelen en van broccoli tot bonen. Ze dringen huizen binnen en stinken als de pest."

Het insect komt uit Azië en brengt nu verwoestingen in delen van Europa teweeg. 

Voor meer informatie uit Australië: www.agriculture.gov.au/import/before/brown-marmorated-stink-bugs

Voor meer informatie uit Nieuw-Zeeland: www.mpi.govt.nz/importing/other/vehicles-and-machinery/requirements/brown-marmorated-stink-bug-requirements/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.