Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Groeneweg, Aardappelhandel E. Groeneweg:

"Optische sortering en grotere capaciteit Newtec-weger kwam voor ons als geroepen"

Tholen - Aardappelhandel E. Groeneweg & Zn uit Oudewater heeft deze maand geïnvesteerd in een nieuwe weger van Newtec in combinatie met een optische sorteerder. "Onze oude weger had geen al te grote capaciteit. We liepen eigenlijk al ruim een jaar tegen ons plafond aan. Onze mensen moesten tot het uiterste gaan om de bestellingen af te krijgen. Daarom hebben we afgelopen zomer het besluit tot deze investering genomen", vertelt John Groeneweg.

Groeneweg nodigde een tweetal leveranciers uit en kwam uiteindelijk bij Jasa uit. "Zij gingen actief met onze wensen aan de slag en boden ons deze combinatie met de optische sorteermachine aan. Dat stond eigenlijk al jaren op ons verlanglijstje. De machine sorteert de aardappelen uitwendig naar gebreken tot de millimeter nauwkeurig. Voorheen waren er veel mensenogen nodig bij het sorteren. Dat is nu een stuk makkelijker geworden", vertelt John.

Groeneweg nam met zijn personeel zelf een gedeelte van de installatie voor zijn rekening. "Dat hebben we in het weekend van 9 en 10 november uitgevoerd en op maandag is de boel afgesteld en zijn we proef gaan draaien", vertelt John. "De machine doet zijn werk naar wens. We hebben de beschikking over een 9-kopsweger met grote bakken, waardoor we ook makkelijker grotere gewichten kunnen afvullen. Dat was voorheen een stuk omslachtiger."

Hoewel de capaciteit van het pakstation van Groeneweg fors is uitgebreid, is de machine in eerste instantie puur voor de eigen productstroom aangeschaft. "We hebben hem echt gekocht om onze eigen productsortering naar een hoger niveau te brengen. We hebben klanten in de regio en kunnen veel beter naar de wens van de klant leveren. Wellicht zijn er in de toekomst andere telers voor wie we de aardappelen kunnen sorteren, maar we hebben de machine in eerste instantie voor onze eigen aardappelen gekocht."

Hoewel het aardappelseizoen als vrij uitzonderlijk te boek gaat, klaagt John niet. "Ondanks dat de aardappelprijzen hoog zijn, hebben we goed werk en kunnen we onze klanten goed van aardappelen voorzien. Maar het luistert nauw en we moeten nergens wat laten versloffen. Belangrijk is dat de aardappel het voor ons moet doen. Dat is echt ons uitgangspunt en daardoor hebben we de afgelopen jaar een gestage groei kunnen maken. Wij hoeven er alleen maar voor te zorgen dat het product in topconditie afgezet wordt. Dat is met deze inpaklijn nog een stuk makkelijker geworden."

Voor meer informatie:
Aardappelhandel Groeneweg
Populierenweg 20
3421 TX Oudewater
T 0348 - 567132
F 0348 - 567024
jk.groeneweg@kpnplanet.nl