Chinese uien bij Denimpex

Wereldwijde uiencrisis: the sky is the limit

Tholen - Denimpex is als sinds 1955 actief in de  overzee uienimport. Vanuit alle hoeken in de wereld importeert het Amsterdamse bedrijf reeds meer dan 63 jaar uien.Naast uienimport vanuit Nieuw-Zeeland, Australië, Tasmanië, Chili, Mexico, India, Japan en Egypte is Denimpex nu ook dit jaar uien uit China gaan importeren.

"Na jarenlang gezocht te hebben naar de juiste variëteiten hebben we eindelijk het goede ras ontwikkelt, dat geschikt is voor de hoge kwaliteitseisen van de Europese markt. Samen met onze teler hebben wij ervoor gezorgd dat de uien over de benodigde GlobalGAP- en Smeta-certificering beschikken.  Na jarenlang hard werken hebben we dit eindelijk afgelopen jaar voor elkaar gekregen, wat in China een moeilijke opgave was", vertelt Danny Deen.Denimpex is reeds 3 weken geleden met uien uit China begonnen in de maten 50/70 mm, 60/80 mm, 70/90 mm en 90/110 mm, allemaal verpakt onder eigen merk NOEL in 25 kg bandbalen. "De situatie is dusdanig slecht dat er in Europa circa 30% minder uien zijn, als gevolg van de veranderende weersomstandigheden. De export naar overzeese bestemmingen is groot, dus de voorraden nemen met een snel tempo af. Niet alleen Europa heeft kleine opbrengsten dit jaar, maar dit is een wereldwijd fenomeen", aldus Danny."Nederland heeft een opbrengst van circa 725.000/MT. Tot nu toe is er al een export van circa 425.000/MT naar overzeese bestemmingen en circa 100.000/MT in handen van speculanten. Naar verwachting zullen we begin januari op een prijsniveau staan wat nog nooit vertoond is.
De kaarten van importuien zijn reeds verdeeld over de traditionele importeurs die jaarlijks vanuit het zuidelijk halfrond importeren. Maar men moet zich wel realiseren dat er in deze situatie geprobeerd zal worden uien uit elk hoekje of gaatje van de wereld naar Europa te importeren", zegt de importeur.

"In Nieuw-Zeeland wordt reeds al naar de eilanden zoals Fiji verkocht voor prijzen van NZ$ 28,00 een baal af pand. Wij kunnen nu al spreken over een wereldwijde uiencrisis. Waar de Nederlandse uien verpakkers en exporteurs vorig seizoen nog uien stonden te verkopen voor € 0,08 per kg, zal “the sky the limit” zijn dit jaar", besluit Danny.

Voor meer informatie:
Danny Deen
Denimpex
Sint Antoniesbreestraat 10
1011 HB Amsterdam – Holland
Phone: 0031(0)206246390
Danny@denimpex.nl
www.denimpex.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven