Sommige Poolse telers wachten met de afzet van hun uien in de hoop op hogere prijzen

De Poolse uienmarkt stevent op dubieuze tijden af, want sommige experts verwachten dat de uien rond maart niet meer voorradig zullen zijn. Hoewel het Poolse Green Best zich niet hoofdzakelijk op uien richt, zou het best eens de eerste keer kunnen worden dat ze echt geld met dit product gaan verdienen.

Zoals in veel Europese landen zijn Poolse uien dit jaar kleiner van formaat. Kornelia Lewikowska van Green Best: "De maten zijn momenteel over het algemeen 4-6. Onze telers hebben ook 5+ en 6+ maten, maar die zijn er in kleinere hoeveelheden."

De Europese uienschaarste heeft z'n effect op de prijzen. "Uienprijzen liggen hoog en de telers die ik gesproken heb, beweren dat die de komende weken nog verder zullen stijgen. De huidige prijs is het dubbele van die van vorig jaar november. Wat hoeveelheden betreft hoor ik verschillende geluiden. Sommigen denken dat de uien in de lente op zijn, anderen geloven dat niet."

Je zou denken dat landen met veel vraag naar uien een back-up plan hebben voor wanneer de uien op raken. Lewikowska voorziet zelf niet zo veel problemen. "Tot nu toe heb ik niet zo veel interesse in onze uien gezien. Consumenten uit Nederland en Denemarken beginnen te vragen en geven aan dat ze in december en januari uien nodig zullen hebben. Die denken dus vooruit."

"Poolse telers zijn blij met de situatie op de markt, omdat ze in voorgaande jaren niet veel aan uien verdienden. Ze hopen dat dit seizoen een keerpunt zal zijn. Sommige Poolse telers vertragen de afzet van hun uien en hopen op een nog hogere prijs."

Voor meer informatie:
Kornelia Lewikowska
Green Best
Mob: +48 737 602 848
Fax: +48 17 850 80 00
Email: kornelia.lewikowska@greenbest.pl
www.greenbest.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven