In navolging op het Healthy Food Congress van vorig jaar waar een unieke samenwerking tot stand kwam met wetenschappers, zorgprofessionals, innovators en professionals uit de groente- en fruitsector, organiseert Stichting Student en Voeding op zaterdag 17 november haar eerste congres over leefstijlgeneeskunde: SELF-management: de patiënt en dokter van de toekomst’. Ook bij dit congres gaat het om delen van kennis rondom gezonde voeding en de relatie met algehele gezondheid. Toonaangevende experts op het gebied van leefstijlgeneeskunde – zoals huisarts Tamara de Wijer en mediakok Rudolph van Veen - geven namens het Food First Network acte de présence. Ook Prof. dr. Liesbeth van Rossum van het Erasmus Medisch Centrum en Prof. dr. Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum zullen aan (geneeskunde) studenten de kracht tonen van voeding en leefstijl als medicijn.

In de groene omgeving van het World Horti Center gaan experts op het gebied van leefstijlgeneeskunde, zorgmanagement en innovators uit de tuinbouw het referentiekader van de studenten verbreden. In het programma staat centraal dat in de zorg van morgen leefstijlgeneeskunde een belangrijke rol gaat spelen, zowel preventief als curatief tegen toenemende welvaartsziekten als diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en obesitas. Kennis hiervan bij de toekomstige artsen is noodzakelijk.

Bezoekers kunnen de hele dag een gevarieerd programma volgen met plenaire lezingen, workshops en debatten. Versproducenten zijn van harte welkom om dit congres op 17 november bij te wonen.

Stichting Student en Voeding vindt in Koppert Cress en World Horti Center medeorganisatoren die het initiatief een warm hart toedragen door raakvlakken in visie. Ook het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability is betrokken bij dit congres vanuit haar Greenport Hub, een wetenschappelijk onderzoeksnetwerk dat onder meer voeding als thema heeft.

Stichting Student en Voeding
Stichting Student en Voeding werd in 2017 opgericht om kennis over het effect van voeding en leefstijl onder geneeskundestudenten te vergroten en uiteindelijk onderwijs over voeding, leefstijl en productiviteitsmanagement in de artsenopleiding te implementeren. Volgens de stichting moet leefstijl, als preventieve maatregel als medicijn, meer prioriteit krijgen bij artsen en patiënten, maar ook bij overheid, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven. De stichting is inmiddels actief op alle Nederlandse geneeskundefaculteiten en heeft een aantal bekende artsen aan zich weten te binden zoals Prof. Hanno Pijl, Prof. Liesbeth van Rossum en prof. Jaap Seidell. De door de stichting ontwikkelde wetenschappelijk onderbouwde cursus “Students Experienced in Lifestyle and Food (SELF)” is inmiddels door honderden studenten gevolgd. Sinds oktober is de Stichting Student en Voeding in World Horti Center gevestigd, waarmee zij aangeeft betrokken te willen zijn in het netwerk van de verssector.

Bron: World Horti Center