Spanje: Interessant uienseizoen 2018/2019

Afgelopen 25 oktober kwam de sectorale commissie Uien van FEPEX samen binnen het kader van de Fruit Attraction beurs in Madrid, met als doel om de situatie van het huidige Spaanse uienseizoen (2018/2019) te analyseren.

De belangrijkste conclusie was dat de weersomstandigheden gedurende alle fasen van het groeiproces goed waren. Dit heeft geresulteerd in een herstel van de opbrengsten naar normale niveaus, na de lage opbrengsten van het seizoen van 2017. Volgens officiële gegevens heeft het totale uienareaal in Spanje een omvang van 24.205 hectare, 4 % kleiner dan vorig jaar. Dankzij het herstel van de opbrengsten wordt er echter een oogst van 1.326.928 ton verwacht, een groei van 2,6 % ten opzichte van het seizoen van 2017. 

De oogst is bijna voltooid (voor 90 %). Slechts enkele partijen met specifieke kenmerken, die grotendeels bestemd zijn voor de verwerkende industrie, moeten nog geoogst worden. De kwaliteit van de uien, die al opgeslagen liggen, is uitstekend. De middelgrote tot grote maten zijn in de meerderheid.

De commissie analyseerde ook de huidige situatie in Europa, waar sprake is van uienschaarste en een gebrek aan grote en gemiddelde maten op alle markten. Daarom zou het huidige seizoen "interessant" kunnen worden op het gebied van de afzet, met zeer goede kansen voor de toegang tot nieuwe markten voor de Spaanse uien, die van goede kwaliteit zijn. Dat is goed nieuws, want "waar Spaanse uien komen, daar blijven ze, vanwege het kwaliteitsverschil met andere uien", aldus de directeur van de commissie, D. Alfonso Tarazona.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.