Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zespri start met oogst Italiaanse Sun Gold kiwi's

Het motto van Zespri is: ‘kwaliteit komt van het veld’. En daarom, om de start van de oogst te vieren, had het Nieuw-Zeelandse bedrijf op 3 oktober een tour georganiseerd waarbij deelnemers werden meegenomen naar de velden in de Agro Pontino.


Boven: tour over de velden van de Agro Pontino. Beneden: fruit dat klaar is om geoogst te worden

  "Zespri is de wereldwijde marktleider met 30% van de marktaandelen, dat goed is voor een omzet van 1,6 miljard euro", zegt Marino Silva.

Silva is marktmanager voor Zespri in het Middellandse Zeegebied. In Nieuw-Zeeland zijn er 2500 telers die hun waar onder de naam Zespri op de markt brengen. In 1997 werd het merk opgericht om een marketingstrategie op te zetten die het hele jaar duurt. "Daarom is de samenwerking met Italiaanse telers van cruciaal belang. Zij moeten de periode van mei tot en met november dekken, want dan zijn er geen kiwi's uit Nieuw-Zeeland beschikbaar. Van november tot en met april brengen we deze op de markt", zegt Silva.

Zowel de grootte als de prijzen van de kiwi's zijn goed. Voor de gele kiwi wordt een zeer succesvol seizoen verwacht. Aan de andere kant zal het groene kiwi seizoen nog steeds worden beïnvloed door de vorst van 2017 en door het koude weer van het afgelopen seizoen.

Het Italiaanse Sun Gold ras wordt geteeld op 2.600 hectare en had een opbrengst van 30.000 ton, een toename van 70% en de verwachting is dat in 2019 verder zal toenemen. Zo'n 120 hectare hiervan is bestemd biologische teelt. "Dit is een volgende stap om onze doelstelling van 50.000 ton binnen 3 jaar te bereiken. Dat wil zeggen dat we 40% van onze inkomsten uit dit ras halen, dat sinds vier jaar in Italië wordt geteeld."

Dario Vegetti, verantwoordelijk voor de toeleveringsketen, zegt: "De Sun Gold-kiwi is een exclusief ras, dat verfrissend en zoeter is. De plant wordt verkregen door natuurlijke kruisbestuiving, dankzij de steun van het Nieuw-Zeelandse Plant- en Voedselonderzoek." In Italië wordt 370.000 ton groene kiwi’s geteeld en 10% hiervan draagt ​​het merk Zespri. Italië is 's werelds grootste producent van kiwi's, ook al beschouwen de consumenten en sommige groothandelsmarkten het nog steeds als een exotisch fruit.

Vegetti wijst erop dat Nieuw-Zeelandse kiwi’s 28 dagen nodig hebben om naar Italië te komen. "Door middel van controles en procedures worden de kiwi’s zorgvuldig geselecteerd. En dat moet ook want hoge kwaliteit is een must om te kunnen concurreren op markten aan de andere kant van de wereld." De export bedraagt 80% van de productie. Toch is er op het gebied van kiwi-consumptie in Italië nog veel te halen, aangezien de gemiddelde kiwi-consumptie in Italië 1 kg per jaar is, terwijl het gemiddelde appelverbruik 40 kg per jaar is. Duitsland consumeert gemiddeld 2 kg kiwi, terwijl dat in de Verenigde Staten slechts 300 gram is. De Sun Gold is vooral rijk aan vitamine C en foliumzuur. Bovendien heeft het slechts 79 kcal en een lage glycemische index. Ook bevat het actinidine, waardoor de vertering van eiwitten wordt vergemakkelijkt.  

Riccardo Spinelli

"Het is noodzakelijk om hoge eisen te stellen zodat we de consument kiwi’s van de beste kwaliteit kunnen bieden", zegt Riccardo Spinelli, overdrachts- en ontwikkelingsmanager voor Zespri. Hij is een van de technici die bedrijven ondersteunen bij het overbruggen van de kloof tussen het wetenschappelijk onderzoek en de teler. "Slechts 5% van de kiwi’s zijn merk Zespri niet waard. We kunnen deze resultaten bereiken dankzij een aantal factoren: een zeer drainerende grond, een zure ondergrond met een hoge aanwezigheid van een organische stof en geen risico op bevriezing. Daarnaast speelt ook de grote professionaliteit een zeer belangrijke rol."

Twaalf jaar geleden verbond Zespri de 2.500 Nieuw-Zeelandse telers met 600 Italiaanse. Het delen van gedachten en ideeën is een van de belangrijkste aspecten die deze relatie kenmerken. Het Zespri-systeem omvat de volledige controle over de supply chain. Dit alles dankzij de supervisie van 35 technici en zeer zorgvuldige kwaliteitscontroles. De Zespri-kiwi's moeten voldoen aan de norm van suikerniveau, grootte en de hoeveelheid droge stof bereiken. "We willen dat elk van onze producten dezelfde ervaring geeft", verklaart Silva.

De grootte hangt van het dunningsproces. Dat wil zeggen, de vruchten die achterblijven op de plant en de verhouding tussen de mannelijke en vrouwelijke planten. De kwaliteit van het werk is GlobalGAP en GRASP gecertificeerd.

Daarbij heeft Zespri zelfs nog strengere regels dan de regering van de Italiaanse regio Lazio om fytochemische residuen te voorkomen. "De werkelijke impact is erg laag. We behalen onze doelstelling van 'nul-residuen' dankzij de invoering van mechanische barrières om de Aziatische wantsen af te weren en van vallen voor fruitvliegen", vervolgt Spinelli. "Dit kan allemaal dankzij een intensieve training om zo de producten te gebruiken die bedoeld zijn voor biologische landbouw", zegt Fabio Marocchi, werkzaam voor Apofruit. Een kiwi-oogst vereist een investering van 16-18.000 euro per hectare en heeft een Bruto Verkoopbare Productie die kan oplopen tot 40.000 euro.

Fabio Marocchi

"Het duurzame beheer van boomgaarden is een van de belangrijkste kwalificatiepunten van Zespri. Ook maken we gebruik van 100% recyclebare verpakkingen die volledig traceerbaar zijn, ook om pogingen van namaak tegen te gaan", zegt Vegetti.

Op 3 oktober werden twee van velden bezocht die het kiwi’s onder het Nieuw-Zeelandse merk op de markt brengen. Eén daarvan was landgoed Anna di Campoleone, dat 50 hectare  heeft met een verhouding van 1 tot 4 tussen Sun Gold en groen. Er werd gevraagd of Kiwi’s veel water nodig hebben. Marocchi toonde trots het druppelirrigatiesysteem en de tensiometers die het mogelijk maken om de precieze waterbehoeften van de plannen te 'meten'. Hiermee verlaagt het bedrijf de 50% van het totale waterverbruik dat ze gebruiken.


Ook de deelnemers mochten ervaren hoe het is om het fruit met de hand te oogsten

De laatste etappe was op het landgoed Mirasole di Doganella di Cori, waar het oogsten al begonnen is. De voorschriften van Zespri zijn erg streng, vooral met betrekking tot de absolute integriteit van het fruit, omdat onvolkomenheden een deel van de oogst kunnen beschadigen.

 

 


 

Publicatiedatum: