resten vooral op agf uit derde landen

"Voedingscentrum: "alle AGF-schappen even schoon"

De hoeveelheid beschermingsmiddelen op groente en fruit in Nederlandse supermarkten is zo laag, dat er geen verschillen aan te tonen zijn tussen de supermarkten onderling. Dat zegt het Voedingscentrum op basis van de meerjarenrapportage ‘Bestrijdingsmiddelen in groente en fruit’ van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA). Kouseband uit de Dominicaanse Republiek en Thailand, aardbeien uit Egypte, druiven uit Chili en India en Chinese broccoli uit China bevatten te veel resten. Ook kwam de NVWA op Europees groente en fruit te hoge concentraties tegen. Het ging dan om pompoen uit Portugal en andijvie uit Nederland.

Gering
'Het aantal overschrijdingen van de maximaal toegestane gehalten van residuen van gewasbeschermingsmiddelen in Nederland en de EU is zeer gering', concludeert de NVWA in het rapport.

Overschrijdingen worden vooral gevonden in producten uit een beperkt aantal niet-Europese landen. Volgens de NVWA valt het op dat deze landen ook steeds beter aan de eisen gaan voldoen.

Stephan Peters, specialist voedselveiligheid van het Voedingscentrum: “We kunnen onmogelijk voorspellen in welke supermarkt de schoonste groente en fruit te vinden is. Het maken van een top 10 van meest vervuilde supermarkten zoals de website weetwatjeeet.nl jaarlijks doet, is onzinnig.”

Groente en fruit in alle Nederlandse supermarkten even schoon 

Het Voedingscentrum is positief over de resultaten van het NVWA. Peters: “ Wij pleiten voor een zo laag mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen. Ik ben daarom erg blij te zien dat groente en fruit op de Nederlandse markt zo schoon zijn. De aanwezigheid van beschermingsmiddelen is zo laag, dat de negatieve effecten ervan op de gezondheid te verwaarlozen zijn. Er is eigenlijk maar een risico voor de gezondheid: het te weinig of niet eten van groente en fruit. “Groente en fruit uit Nederland het allerschoonst 

De veiligheid van groente en fruit in de supermarkt blijkt gegarandeerd. Peters: “Het heeft geen zin je supermarktkeuze af te laten hangen van voedselveiligheidsredenen. Als je echter goed naar de NVWA data kijkt, dan is er wel een trend waar te nemen als het gaat om de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen: Het aantal overschrijdingen van wettelijke normen in monsters uit Nederland en de EU is erg gering: zo’n 1%. De meeste overschrijdingen komen van buiten de EU, zoals Zuidoost Azië, China, Kenia, Suriname, Turkije en Dominicaanse Republiek. 
Maar dankzij strengere controles gaan ook deze landen steeds meer aan de strenge EU-eisen voldoen. Kortom, als er iets te voorspellen valt op basis van de meetgegevens, dan is dat niet welke supermarkt het schoonst is, maar het land van herkomst. Wil je zeker weten dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, kies dan biologische producten.

Zelden overschrijdingen gezondheidsnormen

Bij slechts 15 van ongeveer 2000 monsters die de NVWA in 2012 nam, werd een gezondheidsnorm (ARfD) overschreden. Het Voedingscentrum heeft gekeken of overschrijdingen van de gezondheidsnorm een negatief effect hebben op de volksgezondheid en komt tot de volgende conclusie: Hoewel je in theorie gevaar niet uit kan sluiten, is gebleken dat dankzij zogenaamde grote veiligheidsmarges de effecten op de gezondheid verwaarloosbaar klein zijn. Zo klein dat dit het eten van voldoende groente en fruit niet in de weg mag staan.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.