Prijzen voedingsmiddelen in oktober 2,5% hoger dan in oktober 2011

De inflatie is in oktober 2012 gestegen naar 2,9%. Dit is de hoogste inflatie in vier jaar tijd. In september 2012 waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,3% hoger dan een jaar eerder. De inflatie is vooral gestegen door de verhoging van het hoge btw-tarief van 19 naar 21%. Naast de verhoging van de btw droeg ook de prijsstijging van 2,5% in de categorie voedingsmiddelen bij aan de stijging van de inflatie. Door slechtere oogsten zijn de prijzen van aardappelen, groenten en fruit hoger dan vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Ten opzichte van een jaar geleden waren voedingsmiddelen in augustus 2012 gemiddeld 2,5% duurder. De grootste prijsstijgingen vielen te noteren bij de categorieën fruit (+7,0%), aardappelen en groenten (+4,7%), vlees (+2,8%) en brood- en graanproducten (+2,2%). Alleen de categorie olie, boter en margarine liet een daling zien met 2,8%.

Ten opzichte van september 2012 zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 1,0% gestegen. Alle productcategorieën zijn in prijs gestegen. De grootste prijsstijgingen vielen te noteren bij de categorieën aardappelen en groenten (+3,2%), fruit (+1,5%), suiker, zoetwaren en ijs (+1,6%) en vlees (+1,0%).

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg in Nederland naar 3,3%, het hoogste niveau in 10 jaar tijd. De inflatie in de eurozone bedroeg in oktober 2,5%. Door de btw-verhoging is de inflatie in Nederland nu aanzienlijk hoger dan in de eurozone.


Bron: CBS

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.