Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Welke organisaties stellen eisen m.b.t. IFS?

Mogelijkheden voor IFS-certificering

Alle detaillisten en groothandelsbedrijven, die bij de commissie levensmiddelenrecht van de HDE, in de kwaliteitscommissie van de FCD en kwaliteitscommissie van de Federdistribuzione, evenals die bij de CONAD en COOP, aangesloten zijn, ondersteunen de IFS en eisen dit ook van hun leveranciers.

Bedrijven die bij deze commissies horen zijn bijv.: Metro Group, Edeka, Rewe Group, Aldi, Lidl, Kaufland, Kaiser’s Tengelmann, Auchan, Carrefour Group, EMC – Groupe Casino, Leclerc, Monoprix, Picard, Surgelés, Provera (Cora and Supermachés Match), Système U, COOP, CONAD en Unes.

Verschillende mogelijkheden

Er zijn binnen IFS een aantal verschillende certificeringsnormen waar bedrijven uit moeten kiezen op basis van de voor hun bedrijf relevante activiteiten.
Het betreft: IFS Food - IFS Cash & Carry / Wholesale - IFS HPC - IFS Logistiek - IFS Brokers.

Hieronder worden deze nader uitgelegd.

IFS Food

IFS Food is een standaard voor de controle van bedrijven die voedsel verwerken of bedrijven die losse/open voedingsmiddelen verpakken. IFS Food kan alleen worden gebruikt wanneer een product wordt "verwerkt of behandeld", of wanneer er een relevant gevaar voor product contaminatie aanwezig is tijdens de primaire verpakking.

IFS Food betreft:

a) de verwerking en werken en / of
b) de behandeling van losse producten en / of
c) de activiteiten gedurende de primaire verpakking.

Voorbeelden:

De IFS Food productcategorieën 1 tot 17 hebben betrekking op levensmiddelenverwerking;
IFS-food product categorie 18 (co-packers) heeft enkel betrekking op activiteiten met betrekking tot primaire verpakking of het hanteren van losse producten als er een gevaar is voor product contaminatie (bijv. aardappel verpakken, verpakken van sinaasappelen en citroenen);
IFS Food is van toepassing op temperatuur-gecontroleerde processen, maar niet van toepassing op voorverpakte goederen;
IFS Food is niet van toepassing op bedrijven die omgaan met voorverpakte producten.

Op dit moment is IFS Food van toepassing op de AGF-groothandel.

IFS Cash & Carry / Wholesale

IFS Cash & Carry / Wholesale is de norm die geldt voor alle activiteiten betreffende de behandeling van losse en verpakte producten in de Cash & Carry markten of groothandel bedrijven. Het omvat ook de activiteiten bij de verwerking van kleine hoeveelheden van producten betreft. Op dit moment is dit voor de AGF-groothandel nog niet van toepassing, aangezien die vooralsnog onder de IFS Food vallen.

De eisen van de IFS Cash & Carry / Wholesale, zijn dezelfde als IFS Food, maar bevatten daarnaast specifieke eisen voor de Cash & Carry en groothandel. Bovendien is een multi-site-certificering aanpak mogelijk, onder zeer specifieke omstandigheden (hoeveelheid van de verwerking activiteiten, het aantal winkels, onaangekondigde controles, enz.).

IFS HPC

IFS HPC is een standaard voor de controle van bedrijven met pruducten op gebied van huishoudelijke en persoonlijke verzorging, of bedrijven die losse huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsproducten verpakken. IFS HPC kan alleen worden gebruikt wanneer een product "wordt verwerkt" of wanneer er een gevaar voor product contaminatie aanwezig is tijdens de primaire verpakking. Dit is voor de AGF-branche geen gangbare norm.

IFS Logistiek

IFS Logistiek is van toepassing op zowel food- en non-food producten en heeft betrekking op alle logistieke activiteiten, zoals laden, lossen, transport, opslag, behandeling van verpakte producten en de verdere distributie ervan. De norm kan worden toegepast op alle soorten van activiteiten: transport over de weg, per spoor, per schip, per vliegtuig en elk ander soort vervoer (temperatuur gecontroleerd, zonder koeling, enz.).

Voorbeelden:

IFS Logistiek heeft betrekking op logistieke activiteiten waar het bedrijf een fysiek contact heeft met primaire voorverpakte producten (transport, verpakking van voorverpakte goederen, de opslag en / of distributie, transport en opslag van pallets).

IFS Logistiek betreft ook losse goederen, bulkproducten en tanktransport, mits deze goederen niet zijn onderworpen aan enige verdere behandeling (bijv bij een geregelde temperatuur) tijdens het vervoer en / of enige andere voedselveiligheid criteria. Deze goederen zijn losse goederen, maar zij zijn niet onderworpen aan de verwerking of primaire verpakkingsactiviteiten.

Indien een voedselverwerkend bedrijf zijn eigen logistiek en / of transport sectie heeft, wordt dit onder de IFS Food standaard in de hoofdstukken over vervoer en opslag besproken. Er hoeft niet aanvullend voor IFS Logistiek gecertificeerd te worden.

Indien logistiek en transport activiteiten worden uitbesteed, kan IFS Logistiek aan de derde partij worden gevraagd.
 
Indien het logistiek platform een onderdeel is van een voedselonderneming en is gevestigd in hetzelfde gebouw of op dezelfde gronden, en als het bedrijf of een klant op basis hiervan de certificering van dit platform eist volgens IFS Logistiek, dan kan een IFS Logistiek audit worden uitgevoerd. In dit geval moet rekening worden gehouden met:
  • De logistiek platform is voor voorverpakte goederen alleen
  • In het geval van twee controles en certificaten (IFS Food en IFS Logistiek) moet duidelijk worden vermeld waar het controle-gebied begint en eindigt,
  • Met de eisen van de IFS Food ten aanzien van vervoer en de opslag moetmeegenomen worden in het kader van de IFS Food audit,
  • Een IFS Food audit moet in ieder geval worden uitgevoerd bij het betreffende voedingsmiddelenbedrijf, terwijl de IFS Logistiek een extra controle is.
  • Alle relevante documentatie moet beschikbaar zijn op het logistiek platform.


IFS Broker

IFS Broker is bedoeld om te worden toegepast op alle bedrijven die betrokken zijn bij, in de eerste plaats, "trading activiteiten" en die hun eigen leveranciers uitkiezen en zelf of namens de klant logistiek organiseren.
 

Voorbeelden:

  • Bedrijven, zoals commerciële bureaus, traders of andere ondernemingen die de producten niet "zien", worden gecontroleerd volgens IFS Brokers.
  • Indien een dergelijke onderneming haar eigen opslag en vervoer activiteiten heeft, zouden deze moeten worden gecontroleerd in het kader van de certificering tegen IFS Logistiek.
  • Een onderneming die goederen koopt en deze heeft verwerkt of bewerkt via een dienstverlenend bedrijf onder de eigen naam moet worden gecertificeerd tegen IFS Broker.
  • Het service bedrijf moet worden gecertificeerd tegen IFS Food.
  • Het service bedrijf dat vervoert of enige andere logistieke activiteiten uitvoert moet worden gecertificeerd tegen IFS Logistiek.
IFS Broker is pas beschikbaar vanaf april 2010 (mits er geen verdere vertraging binnen IFS op zal treden).

Algemeen

Bepalend voor de selectie van de betreffende standaard is de hoofdactiviteit van de desbetreffende onderneming. Het is soms lastig te bepalen welke standaard u moet kiezen. Zit u met deze vraag dan kunt u het beste een certificerende instantie raadplegen of een adviesbureau dat in begeleiding voor IFS gespecialiseerd is, zoals Kleemans.

Dit artikel is gebaseerd op berichtgeving van de website van IFS en verder opgesteld door: Martijn Pulles, adviseur bij Kleemans; martijn.pulles@kleemans.nl
Publicatiedatum: