Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw aardappelras kan bij hoge temperaturen gepoot worden

Aardappeltelers in India kunnen hogere opbrengsten en winstmarges verwachten door een nieuw aardappelras, de Kufri Lima.
Ontwikkeld in samenwerking met het International Potato Center (CIP) en het Central Potato Research Institute (CPRI) blijkt de Kufri Lima een vroege aardappel te zijn die goed tegen hitte kan en erg virusbestendig is; allemaal eigenschappen die door de lokale telers zeer gewaardeerd worden.

Het is de eerste CIP-kloon die vrijgegeven kan worden in India. Eerder CIP-kiemplasma werd gekruist met CPRI-oudermateriaal, waardoor er sinds 1975 acht rassen zijn vrijgegeven.
 
Mohinder Kadian, wetenschapper bij het CIP in New Delhi: "Hoge temperaturen vormen een ernstig probleem voor Indiase aardappeltelers. Ze moeten vaak wachten tot de temperaturen dalen voor ze hun aardappelen kunnen poten, maar doordat de Kufri Lima goed tegen hitte kan, kan deze 20 tot 30 dagen eerder worden gepoot dan andere lokale rassen."
 
Eerder poten betekent eerder oogsten, waardoor telers met de Kufri Lima de mogelijkheid krijgen hun aardappelen tegen zeer goede prijzen te verkopen, voordat andere rassen op de markt komen.

De verliezen aan aardappelen variƫren gewoonlijk tussen de 20 en 50%, afhankelijk van de kwaliteit van de pootaardappel en de aanwezigheid van virusinfecties. Om toegang te krijgen tot hogere kwaliteit pootaardappelen moeten de telers uit deze gebieden zich wenden tot telers uit noord-India.
 
Bron: www.potatopro.com
Publicatiedatum: