Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Haven Duinkerken - slachtoffer van orkanen Irma en Maria

In de eerste twee weken van september hebben orkanen Irma en Maria in West-Indië enorme schade veroorzaakt, met name in Guadeloupe en Martinique, waar bijna alle bananenplantages vernietigd zijn.

In de bananensector van West-Indië werken direct en indirect zo'n 15.000 mensen, waarvan 10.000 op Martinique. De economische impact op de haven van Duinkerken zou groot kunnen zijn, aangezien alle bananen uit West-Indië, 270.000 ton per jaar (70,000 ton van Guadeloupe en 200.000 ton van Martinique) door deze haven komen voordat ze verder gaan naar de rijpingsstations (met name in Rungis) en daarna naar de Franse en Europese supermarkten.
 
De havenautoriteiten hebben gezegd dat het nog te vroeg is voor een uitgebreide taxatie, maar het is bekend dat alle plantages in Guadeloupe stilliggen, en 60% van de plantages in het noorden van Martinique ook. Circa 30 à 40% van de plantages in het zuiden van het eiland is intact gebleven. Dit zou een verlies van 200.000 ton kunnen betekenen voor de haven van Duinkerken.
 
Deze gevolgen kunnen nog groter zijn dan die van orkaan Dean in 2007. De Belgische groep Conhexa, gespecialiseerd in de opslag van fruit, groenten en diepvriesproducten, is ook bezorgd over de impact van de orkanen. Ze bewaren alle bananen uit West-Indië in hun pakhuizen op het westelijke haventerrein van Duinkerken (Dunfresh en Dunfrost). Ze hadden al veel te lijden gehad van orkaan Dean en vorig jaar werd er eindelijk een investering van 7 miljoen euro aangekondigd voor de uitbreiding van Dunfrost.
 
Philippe Ruelle, directeur-generaal van UGPBAN, zegt dat de productie in West-Indië zal dalen van 5.000 ton per week naar 500. "We moeten negen maanden wachten voor de productie weer opgestart is. Maar het zal minstens twee jaar duren voor we weer op de oude niveaus zitten, omdat de telers niet meteen weer volle productie zullen hebben."
Publicatiedatum: