Alleen groenten worden niet duurder
De prijzen van aardappelen, rundvlees en kip namen in de periode mei tot en met juli met circa 2% toe en die van varkensvlees en zuivel met rond de 1%. De consumentenprijs voor zuivel heeft hiermee een recordniveau bereikt. Het minst gestegen is de prijs van brood, die minder dan een half procent toenam. De consumentenprijzen van aardappelen, melk en yoghurt, eieren, rundvlees en kip zijn ruim 5% hoger uitgekomen dan in de zomer van 2016.
De producentenprijs geeft een beeld van de ontwikkeling van prijzen waartegen supermarkten inkopen. Opvallend genoeg zijn de producentenprijzen nauwelijks veranderd. Alleen de producentenprijs van eieren lag in juli 2% hoger en die van rundvlees 4% lager dan in mei. De prijzen af boerderij laten veel grotere fluctuaties zien. Zo is de prijs van aardappelen bijna 11% lager dan in mei en 9% onder het niveau van vorig jaar.
Prijsveranderingen in de verschillende schakels lopen niet altijd parallel. Zo is de consumentenprijs voor kip vanaf 2016 gestaag gestegen, maar de producentenprijs en de prijs af boerderij zijn in dezelfde periode gedaald. Dit zijn enkele uitkomsten van de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS, die de prijzen van een aantal producten volgt in drie schakels van de keten: consumentenprijs, producentenprijs en prijs af boerderij. De informatie wordt maandelijks cijfermatig vernieuwd en deze keer over een periode van drie maanden toegelicht.
Bron: Agrimatie