Zwitserse tomaten nu op de markt
De tomaten toveren een lach op de gezichten van de consumenten. Ze zijn na wortelen de meest geliefde groentensoort van de Zwitsers. En wanneer men de consumptiecijfers van alle tomatensoorten samen neemt (trostomaten, pruimtomaten, cherrytomaten), staan zij zelfs op de eerste plaats. In 2016 lag de consumptie van ronde tomaten per hoofd van de bevolking in Zwitserland op 6,93 kilogram. Er gingen in 2016 57.695 ton tomaten over de toonbank. Met een marktaandeel van circa 58 procent kwam afgelopen jaar meer dan de helft van de tomaten uit Zwitserland (bron SZG).
Tomaten worden rauw en bereid gegeten en bevatten veel vitamine C, mineralen en caroteen. De telers bieden inmiddels de meest uiteenlopende rassen, vormen en kleuren aan. De veelzijdigheid reikt van Coeur de Boeuf en gele cherrytomaten tot aan donkere pruimtomaten en de klassieke trostomaat, die nog steeds het meest verkocht wordt. Moderne productiemethoden zorgen voor een duurzame omgang met de natuur. Het ontzien van bronnen bij de teelt is bijzonder belangrijk voor de Zwitserse telers. Zij doen elke dag hun best om de beste kwaliteit voor de consumenten te garanderen.