Duitsers consumeren duidelijk meer vers voedsel
Ondanks dat de prijzen van verse levensmiddelen in 2016 merkbaar zijn gestegen (groenten werden 10,7 procent duurder, fruit 4,6 procent), gaf 41 procent van de ondervraagden aan dat zij nu meer verse producten eten dan vijf jaar geleden. Meer dan de helft (53 procent) noemt het toegenomen bewustzijn van een gezondere voeding als reden hiervoor. Gemiddeld geeft men maandelijks 131 euro aan verse producten uit. 44 procent van de ondervraagden gaf aan dat zij minder dan 100 euro per maand uitgeven aan producten uit deze levensmiddelgroep. Over het algemeen is de meerderheid tevreden met de prijzen die zij voor verse levensmiddelen betalen.
Op de vraag welk format het beste tegemoet komt aan de persoonlijke inkoopverwachtingen en -gewoontes op het gebied van verse levensmiddelen, noemde duidelijk meer dan de helft van de consumenten (55 procent) supermarkten en discounters, gevolgd door huisverkoop en weekmarkten (43 procent) en de zelfstandige speciaalzaken (38 procent). De onlinehandel speelt nog een kleine rol bij de inkoop van verse levensmiddelen.
Als reden waarom zij voorverpakte levensmiddelen boven producten van de versafdeling verkiezen nomen de consumenten onder andere de omvangrijkere informatie wat betreft herkomst en inhoudsstoffen, de gegevens over mogelijke allergieën en de minimale houdbaarheidsdatum. Bij de ondervraagden zijn naast de prijs en aanbiedingen de veronderstelde kwaliteit van het product, het uiterlijk en de herkomst van het product de sleutelfactoren voor de inkoopwens van verse levensmiddelen.
Tudor Andronic van Bizerba: "De resultaten van ons onderzoek bevestigen dat Duitse consumenten de hoge investeringen van de handel op het gebied van verse levensmiddelen waarderen. Tegelijkertijd formuleren de klanten de duidelijk wens naar een verdere verbetering van de inkoopbeleving. Aan deze verwachting zou de levenmiddelenhandel met nog meer advies en informatie tegemoet moeten komen."