Per 15 februari eenvoudiger en stringenter toezichtaanpak door de NVWA
Horeca, ambachtelijke ondernemers (bijvoorbeeld slagers en bakkers), retail, maar ook verzorgingstehuizen, ziekenhuizen en verpleegtehuizen zijn per 15 februari 2017 gehouden aan de nieuwe toezichtaanpak. Het nieuwe interventiebeleid sluit aan bij de kaders van het algemeen interventiebeleid. Het schrijft voor hoe de NVWA een overtreding op een norm beoordeelt qua zwaarte en hoe zij op grond daarvan intervenieert. Het nieuwe interventiebeleid komt in de plaats van dat van 5 oktober 2015. De wettelijke basis voor het specifiek interventiebeleid zijn de Warenwet met onderliggende besluiten en regelingen, een aantal Europese verordeningen en de Wet natuurbescherming.
Nieuw in het gewijzigde interventiebeleid
Een bedrijf krijgt bijvoorbeeld direct een boete als na de 1e keer waarschuwen geen wijziging in de situatie is opgetreden. Nieuw is ook het samen nemen van vergelijkbare overtredingen binnen een bedrijf, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne. Als bijvoorbeeld bij een inspectie onhygiënische toestanden in de keuken worden aangetroffen en de ondernemer daarvoor een waarschuwing krijgt en de opdracht deze situatie te verbeteren en bij de herinspectie blijkt dat de keuken in zijn algemeenheid weliswaar schoon is maar dat de gebruikte apparaten smerig zijn, krijgt de in gebreke blijvende ondernemer niet opnieuw een waarschuwing maar meteen een boete.
Consumenten en bedrijven kunnen voor vragen contact opnemen met het Klantcontactcentrum of 0900-0388.