Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EP steunt maatregel ter bescherming Europese bananensector

De maatregelen om de Europese bananensector te beschermen tegen een eventuele toename van de bananenimport uit Ecuador zijn deze week door het Europees parlement goedgekeurd.



"De toetreding van Ecuador tot de handelsovereenkomst van de EU met Colombia en Peru heeft aanzienlijke gevolgen voor Europese bananenproducenten. Het zou de sector, die werk biedt aan 37.000 mensen, mogelijk kunnen ontwrichten. Het is dan ook van groot belang dat telers goed beschermd worden. Vanaf nu zullen zij daarom beter geïnformeerd worden over de markt. De Commissie is bovendien verplicht om actie te ondernemen wanneer de import sterk stijgt. "Door deze maatregelen in te voeren helpen we een sector in de ultraperifere regio's van de EU," legt europarlementariër Marielle de Sarnez uit.

Ecuador, wereldwijd één van de grootste bananenproducten, maakt sinds januari 2017 deel uit van het EU-handelsverdrag met Colombia en Peru. Ecuador heeft hierdoor preferentiële markttoegang tot de EU gekregen. De belangen van de Europese bananensector zullen gewaarborgd worden door een tijdelijk stabilisatiemechanisme.

Dit mechanisme biedt de EU de mogelijkheid in te grijpen wanneer de jaarlijkse importdrempel bereikt wordt. Verder is er een waarschuwingssysteem ingevoerd dat in werking treedt wanneer 80% van deze drempel bereikt is, waarna de Europese Commissie het Parlement en de Europese Raad informeert.

Een soortgelijk stabilisatiemechanisme is ook van kracht voor de handelsovereenkomst tussen de EU en Colombia en Peru maar volgens parlementsleden laat de informatie-uitwisseling tussen de Commissie en het Parlement veel te wensen over.

De Commissie zal de situatie over twee jaar beoordelen waarna de beschermende maatregelen eventueel uitgebreid zullen worden, mocht de positie van de Europese sector hiertoe aanleiding geven.

Voor meer informatie:
Inder Balint Peter
Tel:+33 3 881 73839
Mob:+32 470 88 08 77
Publicatiedatum: