Samenwerking verladers en transporteurs in pilot SMiLe

Onder de noemer Samen Minder Leeg (SMiLe) hebben verladers Refresco, SCA en Unilever en transporteurs GVT, Cornelissen Transport en Zandbergen Transport het initiatief genomen voor een gezamenlijke aanpak van lege kilometers. In de pilot, waarvan de projectpartners de resultaten op 21 november bekend hebben gemaakt, is de onderlinge uitwisseling tussen transporteurs eenvoudig en praktisch gemaakt.

Revolutionair is de grote bereidheid onder vervoerders om samen te werken. SMiLe is een van de pilots in het kader van het TKI-project 'Logistieke Samenwerking to the Next Level' van de Topsector Logistiek, dat wordt getrokken door Mainfreight/Wim Bosman, Refresco, SCA en Unilever in samenwerking met TNO, Connekt, TKI Dinalog, Synple en ICT-dienstverlener CGI. In de netwerken van de deelnemers werd onderzocht of naast gebruikelijke samenwerkingsmodellen ruimte is voor innovatieve concepten.

In de pilot 'Samen Minder Leeg' hebben de partijen samen met Synple een toegankelijk, neutraal en praktisch platform ontwikkeld voor logistiek dienstverleners. Uit het onderzoek rond deze pilot komen nieuwe samenwerkingsmodellen naar voren en mogelijke besparingen. Zo bleek dat de logistieke dienstverleners middels een eenvoudig platform, snel schaalgrootte kunnen bieden voor flexibele samenwerking en uitwisseling. Bijkomstigheid van het onderzoek was dat grote transportbedrijven direct bereid werden gevonden om deze innovatie verder te ontwikkelen en in de praktijk te brengen.

Met een grote groep logistieke dienstverleners wordt het platform nu verder ontwikkeld. Deze partijen zijn GVT, Cornelissen Transport, Zandbergen Transport, Kuehne + Nagel, Wim Bosman/Mainfreight, Nabuurs, Nedcargo, Snel Logistics Solutions en Portena Logistiek. Deze partijen zullen in groepen van start gaan om vervolgens een efficiƫnt en open samenwerkingsplatform te vormen dat openstaat voor toetreding van nieuwe logistieke dienstverleners en transporteurs. Ook zullen opdrachtgevers betrokken worden om verdere innovatie in de logistieke keten bespreekbaar en uitvoerbaar te maken. De doelstellingen zijn helder, samen willen deze dienstverleners meer vervoeren terwijl ze er minder voor moeten rijden. Dit zal leiden tot 20 miljoen minder transport kilometers per jaar in 2020.

Bron: Topsector Logistiek

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven