Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Laurens Maartens, Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij:

De weg naar pariteit tussen de euro en de dollar ligt open

Net als een jaar geleden glijdt de euro de afgelopen weken langzaam weg ten opzichte van de dollar. Een jaar geleden was de valutawereld in de ban van de stappen die de ECB en de Federal Reserve zouden gaan nemen. Handelaren rekenden erop dat Mario Draghi het monetaire beleid in december 2015 verder zou versoepelen, terwijl in de Verenigde Staten juist een begin werd gemaakt met een reeks renteverhogingen. Hierdoor liep de waarde van de euro geleidelijk terug van $ 1,14 half september tot minder dan $ 1,06 eind november 2015 .

De afgelopen weken voelen als een déjà vu. De euro is sinds half september in een mooie glijvlucht gedaald van ruim $ 1,12 tot iets meer dan $ 1,08. In december 2015 schoot de euro plotseling weer omhoog toen de maatregelen van Draghi minder ver gingen dan waar valutahandelaren op rekenden. Veel partijen die al positie hadden gekozen voor een verdere daling van de euro moesten die sluiten, waardoor de euro razendsnel opliep tot $1,10. Dit jaar lijkt de dollar echter niet meer te stoppen.
Drie redenen voor verdere dollar opmars

Er zijn drie redenen waarom een scherpe opleving van de euro in de laatste weken van dit jaar onwaarschijnlijk is. Veel partijen zetten na hun nare ervaring van vorig jaar een stuk minder zwaar in op een verdere daling van de euro. De totale positie waarmee speculanten inzetten op een terugval van de Europese munt ten opzichte van de dollar is ongeveer 40% kleiner dan twaalf maanden geleden.

Een tweede reden waarom er weinig kans is op een verrassingsrally van de euro is dat de verwachtingen over de wijze waarop Draghi in december stelling neemt een stuk lager liggen. Vorig jaar rekenden handelaren op een renteverlaging en een nieuw pakket stimulerende maatregelen. Deze keer twijfelt de markt of de ECB over enkele weken al een knoop doorhakt over het verlengen van het programma om (staats)obligaties en andere activa te kopen. De kans op tegenvallend ECB-nieuws is veel kleiner dan vorig jaar.

De weg naar pariteit ligt open
De lage volatiliteit in de wisselkoers tussen euro en dollar is een derde aanwijzing dat er geen plotselinge koersomslag aankomt. Vorig jaar prijsde de markt een behoorlijke premie – de zogeheten implied volalitility - in met het oog van alle onzekerheid die eraan kwam. Ondanks het feit dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen nog een onvoorspelbare factor zijn, ligt die premie bijna een kwart lager dan in het najaar van 2015.

Alles wijst erop dat de stijging van de dollar ten opzichte van de euro deze keer niet plotseling in de laatste weken van het jaar omslaat. Daar komt bij dat de Federal Reserve een nieuwe renteverhoging onmogelijk nog lang voor zich uit kan schuiven. Volgens peilingen van nieuwsdienst Bloomberg rekent inmiddels meer dan 70% van de economen erop dat er nog voor het jaareinde een renteverhoging aankomt. En 20% verwacht zelfs al een renteverhoging in november. De dollar zal zijn opmars verder doorzetten zo is mijn verwachting. Daarmee ligt de weg vrij naar pariteit tussen de euro en de dollar voor het eind van 2017.


Voor meer informatie:
Laurens Maartens
Laurens@nbwm.nl
020-5782434
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.

Publicatiedatum: