De Filipijnen hopen op betere bananenprijzen na opheffing Chinese boycot

Begin deze maand werden de Chinese restricties opgeheven ten aanzien van bananen uit de Filipijnen. Verwacht wordt dat de export van Filipijnse bananen in het laatste kwartaal van dit jaar hierdoor toe zal nemen. De opheffing is een welkome ontwikkeling in de bananensector. 

De bananenprijzen zijn op dit moment niet erg goed. Vorige week was de prijs voor bananen €1,50 tot €2,30 per doos. Wanneer prijzen goed zijn, kan een doos €5,30 tot €5,70 kosten. Ondernemers in de sector hopen dat bananenprijzen voor de export stijgen in de laatste maanden van het jaar. 

De opheffing van de restricties is waarschijnlijk resultaat van het bezoek van een Chinees inspectieteam aan verschillende bananenplantages vorige maand. Het team concludeerde dat de meeste bananentelers de kwaliteitsstandaarden naleven en dat sommigen de corrigerende maatregelen voor fytosanitaire problemen toepassen. Ze benadrukten wel dat sommige kleine spelers in de sectors nog moeten werken aan kwaliteit, met name wat betreft verpakking. 

De restricties werden in 2012 geïntroduceerd nadat China graankevers ontdekte in Filipijnse ladingen fruit. Dit leidde tot strikte fytosanitaire maatregelen. Alleen erkende bedrijven mochten hierna nog naar China exporteren. Bedrijven die geraakt werden door deze maatregelen, verloren wel 20 tot 25% van hun productie. Mogelijk hadden de restricties hiernaast ook te maken met het conflict tussen China en de Filipijnen over de West-Filipijnse Zee/Zuid-Chinese Zee.

Ondanks de opheffing van de Chinese restricties heeft de sector te maken met andere uitdagingen. De bananenteelt in andere landen zoals Vietnam en Ecuador neemt toe en zij exporteren ook naar de Chinese markt. Stephen Antig, directeur van de Pilipino Banana Growers and Exporters Association (PBGEA): "Als we niet ons best doen zullen we niet de grootste bananenexporteur blijven in Zuid-Oost Azië."

Vorig jaar exporteerde de Filipijnen 448.000 ton bananen naar China, ter waarde van €143.500.000. China wil haar import vanuit de Filipijnen uitbreiden, met name de import van duurdere producten. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven