Meer uitbraken voedselinfecties in 2015 door gewijzigde registratie
De voedselinfecties en -vergiftigingen ontstaan vaak door onvoldoende hygiëne of procesbeheersing bij de productie of bereiding van voeding. De analyse van de registratiecijfers laat zien dat er in totaal 406 uitbraken in 2015 zijn gemeld. Hierbij zijn 1850 mensen ziek geworden. In 2014 waren er 207 uitbraken gemeld waarbij 1655 zieken waren. Het norovirus blijkt nog steeds de belangrijkste veroorzaker van voedselgerelateerde uitbraken, gevolgd door Salmonella en Campylobacter. Lang niet iedereen die ziek wordt na het eten van besmet voedsel meldt zich bij de huisarts of de NVWA. De genoemde getallen zijn daarom een onderschatting van het werkelijke aantal voedselinfecties en -vergiftigingen. Naar schatting zijn jaarlijks ongeveer 700.000 mensen in Nederland ziek door het eten van besmette voeding.
Registratie en onderzoek
De registratiecijfers zijn afkomstig van de NVWA en de GGD'en. Dit jaar zijn alle herkende meldingen van uitbraken (van twee of meer zieken) bij de NVWA in de registratie meegenomen. In voorgaande jaren zijn alleen meldingen gerapporteerd als daarna bij de desbetreffende locaties onderzoek werd gedaan naar ziekteverwekkers. Alle meldingen worden samengevoegd en als één geheel geanalyseerd door het RIVM. Deze nieuwe, geïntegreerde aanpak geeft een duidelijker beeld van de mate waarin uitbraken van voedselinfecties en -vergiftigingen in Nederland voorkomen en de trend daarin door de jaren heen.
Hygiënische maatregelen
Veel van deze voedselinfecties en -vergiftigingen ontstaan in de eigen keuken en zijn te voorkomen door meer aandacht te besteden aan voedselveiligheid. Naast hygiënische maatregelen, zoals handen wassen voor etensbereiding, is het belangrijk 'kruisbesmetting' te voorkomen. Hiervoor is het van belang in de keuken verschillende snijplanken en messen te gebruiken voor rauw en voor gaar voedsel.
Zie voor meer informatie het rapport Registratie van voedselinfecties en –vergiftigingen in 2015.
Bron: RIVM