Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Amerikanen geven ons alleen kruimels'

Frankrijk wil onderhandelingen TTIP beëindigen

Op 30 augustus kondigde de Franse staatssecretaris van Handel aan dat zijn land de Europese Commissie zal vragen de onderhandelingen over het TTIP handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de EU te beƫindigen.

"In Frankrijk is geen politiek draagvlak meer voor het voortzetten van de onderhandelingen," liet staatssecretaris Matthias Fekl aan radiostation RMC weten.

Onderhandelaars uit de Verenigde Staten en de EU voeren momenteel afrondende gesprekken over het TTIP handelsverdrag. Met de invoering van het verdrag zou de grootste vrijhandelszone ter wereld ontstaan. Het TTIP-verdag is, evenals het Aziatische Trans-Pacific Partnership, een belangrijke pijler van het beleid van Barack Obama.

Mede vanwege de Brexit en de groeiende weerstand tegen het verdrag in Frankrijk en Duitsland lijken de onderhandelingen nu te zijn vastgelopen.

Volgens Fekl hebben de Amerikanen de overhand in de besprekingen en krijgt de EU slechts 'kruimels' toegeschoven.

Tijdens een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Handel die binnenkort in Bratislava gehouden wordt, zal Frankrijk zijn standpunt verduidelijken.

Ook de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel liet onlangs weten dat TTIP mislukt is maar dat niemand hier nog voor uit durft te komen.

De Franse premier Manuel Valls gaf aan dat het voor beide partijen nagenoeg 'onmogelijk' is om voor het einde van 2016 tot overeenstemming te komen over het verdrag.

Vooraanstaande diplomaten hebben het Franse Persbureau verteld dat de onderhandelingen mogelijk opgeschort zullen worden tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november en de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland van volgend jaar.

Tegenstanders van het verdrag voeren al actie sinds de start van de onderhandelingen in 2013. Zij vrezen dat het verdrag alleen gunstig is voor multinationals en consumenten schaadt.
Publicatiedatum: