Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rewe scoort het best

Greenpeace checkt Oostenrijkse supermarkten

In de Oostenrijkse levensmiddelenhandel liggen de schappen momenteel vol met groenten en fruit uit eigen land. Bij gelegenheid van de seizoensstart heeft de Greenpeace-marktcheck onderzocht welke maatregelen de Oostenrijkse levensmiddelen neemt om synthetische gewasbeschermingsmiddelen zoals bijvoorbeeld in de producten maar ook op de akkers te reduceren. De uitkomst: terwijl de supermarkten van de Rewe Group het beste scoren, moeten andere levensmiddelketens duidelijk meer doen op het gebied van reductie van gewasbeschermingsmiddelen.

"Gewasbeschermingsmiddelen horen niet op de akkers en al helemaal niet op onze borden", benadrukt Nunu Kaller, consumentenwoordvoerder van Greenpeace in Oostenrijk. "Sommige supermarktketens hebben zich een productie met duidelijk minder gewasbeschermingsmiddelen ten doel gesteld en dat merkt men ook aan de marktcheck-resultaten." De Rewe Group, met Merkur als testwinnaar (beoordeling 'zeer goed'), blonk uit door een omvangrijk reductieprogramma in Oostenrijk omtrent gewasbescherming. Met een respectabele afstand volgt Hofer, die sterk punten scoorde op het gebied van bijenbescherming. Greenpeace moest bij de marktcheck echter ook talrijke slechte beoordeling geven. Vooral Spar, Lidl (beide 'voldoende'), MPreis en Unimarkt (beide 'onvoldoende') moeten zich meer bezighouden met het thema gewasbeschermingsmiddelen. De best mogelijke beoordeling 'uitstekend' werd aan geen enkele supermarkt toegekend.

Bij de test werd er gekeken naar tien verschillende criteria, waaronder de reductie van gewasbeschermingsmiddelen op de akkers, eigen onderzoeken naar resten van gewasbeschermingsmiddelen, het aandeel aan biologische producten en maatregelen ter bescherming van bijen. Ook werd er beoordeeld of er concrete verbeteringsplannen voor de toekomst bestaan.
Foto: De uitkomst: terwijl de supermarkten van de Rewe Group bovenaan in de ranglijst eindigen, moeten andere levensmiddelketens duidelijk beter hun best doen de inzet van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren. Bron: Greenpeace

Rewe, Hofer, Spar en Lidl laten bij elkaar jaarlijks meerdere duizenden gewasbeschermingsmiddelanalyses uitvoeren. "Analyses alleen zijn echter niet voldoende", legt Nunu Kaller uit. "De handel moet samen met de landbouwsector de daadwerkelijk inzet van gewasbeschermingsmiddelen op de akkers reduceren. Of het middel later in het product aantoonbaar is of niet, is hierbij bijzaak." Daarvoor is een omvangrijk gewasbeschermingsmiddelenprogramma nodig dat door externe, onafhankelijke deskundigenteams ondersteund worden. Hierbij zijn vooral pakketten aan maatregelen die tot een reductie van gewasbeschermingsmiddelen leiden, zowel in de producten alsook op de akkers, van doorslaggevende betekenis. Greenpeace vraagt daarbij van de supermarkten een nauwe, constructieve samenwerking met de landbouwsector en erkende onderzoeksinstellingen.
Publicatiedatum: