Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
EU wil nog even wachten

Frankrijk verbiedt kersenimport met dimethoaat

Frankrijk zal geen kersen meer importeren die behandeld zijn met het insecticide dimethoaat. Het verbod op de chemische stof is ingesteld naar aanleiding van de bezorgdheid over gezondheidsrisico's voor consumenten, aldus het Franse ministerie van Landbouw. Tijdens een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de Europese Unie lieten ook Italië en Spanje weten dat ze dimethoaat van hun markten willen weren.

Om het gebruik en de marketing van producten, die dimethoaat bevatten, te voorkomen, riep Frankrijk op tot noodmaatregelen voor de hele EU. Normaal gesproken zou dit naar EU-procedures binnen een week leiden tot een volgende bijeenkomst. Tijdens de gesloten bijeenkomst met vertegenwoordigers van de 28 EU-lidstaten liet de Europese Commissie echter weten dat het tegen de onmiddellijke restricties is.

Het Franse Agentschap voor Gezondheid en Veiligheid trok de vergunning voor dimethoaat terug in februari en streeft sindsdien naar een verbod in de hele EU. Het advies dat deze week werd gegeven door het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid steunt Frankrijk door aan te geven dat de gezondheidsrisico's (op basis van de beschikbare gegevens) niet kunnen worden genegeerd.

Volgens het Franse ministerie van Landbouw bestaan er alternatieve producten om kersen te behandelen. Telers spreken dit tegen: dimethoaat is volgens hen de enige effectieve behandeling in deze periode met vele fruitvliegjes.

In 2014 importeerde Frankrijk ongeveer 7.000 ton kersen en produceerde het zelf 47.000 ton. Frankrijk, Italië en Spanje behoren tot de grootste kersentelers in de EU net als Polen, Hongarije en Roemenië.
Publicatiedatum: