Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Witlof voorkomt spierkramp bij gebruikers maagzuurremmers

Drie miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks maagzuurremmers. Bij een deel van de gebruikers treedt een magnesiumtekort op dat pijnlijke spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen kan veroorzaken. Uit onderzoek van Mark Hess van het Radboudumc blijkt dat dit tekort voorkomen kan worden door inulinevezels, wat onder ander in witlof zit, toe te dienen. Mogelijk zijn duizenden mensen hierbij geholpen. Acht december promoveerde hij op zijn onderzoek.

Witlof
Hess keek naar een mogelijke behandeling voor patiënten met een verstoorde mineralenhuishouding door gebruik van omeprazol. In een muizenstudie toonde hij aan dat de voedingsvezel inuline, die onder andere in witlof zit, de zuurgraad in de darm verlaagt waardoor het magnesium beter op kan nemen. Daarnaast bekeek hij het effect van inuline bij tien patiënten met een magnesiumtekort. Zij namen de voedingsvezel tegelijkertijd met voedsel, zoals yoghurt, in. Bij de patiënten zorgde 14 dagen gebruik van de voedingsvezel voor een herstel van de magnesiumconcentratie in het bloed, terwijl de groep gewoon doorging met het gebruik van de maagzuurremmer. De patiënten gaven aan minder klachten zoals vermoeidheid en spierkrampen te hebben. In de toekomst zal inuline in een grotere patiënten groep worden getest. Hess: "De patiënten die aan het onderzoek hebben meegewerkt, gebruiken nog altijd de voedingsvezel."

Bron: Radboud Universiteit

Publicatiedatum: