Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

350 scholen krijgen award voor gezonde voeding in kantines

Aan ruim 350 scholen is in 2015 een Schoolkantine Schaal uitgereikt. Dat wil zeggen dat de scholen hun kantines gezond hebben gemaakt aan de hand van de richtlijnen van het Voedingscentrum. Door het succes van het programma De Gezonde Schoolkantine, kunnen nu zo'n 300.000 leerlingen in hun schoolkantine gezonde keuzes maken.

Schoolkantine Schaal 2015Televisiepresentator Eddy Zoey: "Ik kreeg de eer aan het begin van de uitreiking van de Schoolkantine Schalen in 2013 te staan. De eerste 100 schalen mocht ik aan de koplopers uitreiken. Inmiddels is het aantal scholen met een Schaal bijna verviervoudigd. Wat kunnen deze scholen trots op zichzelf zijn! Elke leerling verdient een gezonde kantine: álle reden om met dit initiatief dóór te gaan."

De GezondeSchoolkantine is een ondersteuningsprogramma van het Voedingscentrum, gericht op het voortgezet onderwijs (VO) en het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Het programma biedt scholen concrete handvatten om een gezondere schoolkantine te realiseren. De Schoolkantine Brigade bezoekt scholen en geeft daar concrete adviezen-op-maat, over het aanbod en een aantrekkelijke presentatie daarvan. De brigade helpt scholen ook op afstand een gezond beleid vast te stellen en te verankeren. Steeds meer scholen vragen om die ondersteuning en gaan met het advies aan de slag.

Sinds de start met de Schoolkantine Brigade doen veel meer scholen mee aan het programma. In totaal zijn al 1300 scholen bezocht waarvan 350 scholen in 2013, 450 in 2014 en dit jaar al 500 scholen. En nu meerdere scholen de kans hebben gekregen om de adviezen om te zetten in daden, neemt ook het aantal uitgereikte schalen explosief toe. Ook in 2016 kunnen scholen weer bij de brigade terecht.

Het programma maakt onderdeel uit van de Gezonde Schoolaanpak. Het gaat om een integrale werkwijze. Dat betekent dat een school niet alleen de kantine verbetert, maar ook in de lessen en bij andere activiteiten aandacht besteedt aan gezonder leven. Bovendien zijn leerlingen, docenten, directie, kantinebeheerders, ouders en de GGD betrokken bij de exacte invulling. Gezonde voeding wordt zo een vaste waarde in het schoolgezondheidsbeleid. De Gezonde Schoolkantine wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Bron: Voedingscentrum
Publicatiedatum: