Keuring perishables op Maastricht Aachen Airport moet sneller

Sommige bederfelijke goederen ("perishables", zoals groente en fruit), die via Maastricht Aachen Airport (MAA) Nederland binnen komen, moeten gekeurd worden op onder residuen van schadelijke middelen alvorens deze producten worden vrijgegeven voor de consumentenmarkt. Naar aanleiding van dit probleem hebben de Tweede Kamerleden Van Helvert (CDA), Nijkerken-de Haan (VVD) en Öztürk (Groep Kuzu-Öztürk) vragen gesteld aan staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken.Antwoord van de staatssecretaris
"Het laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Wageningen is conform de General Food Law (Verordening EG/2002/178) het laboratorium waar de analyse van geïmporteerde hoogrisicoproducten, waaronder groenten en fruit, uit geheel Nederland plaatsvindt. Het gaat hier om groenten en fruit uit niet-EU landen, die door de EU zijn aangewezen als hoogrisicoproduct (EU-Verordening 669/2009). Op basis van dit risico is een verhoogde controlefrequentie van toepassing. Er zijn geen andere laboratoria aangewezen voor de analyse van hoogrisicoproducten. Zoals aangegeven in de brief over de opvolging onderzoek naar de havenaanloop en doorvoerkosten in NoordwestEuropese zee- en luchthavens van 16 oktober jl. (Kamerstuk 29862, nr. 29) wordt in het kader van het actieprogramma MAR-L (Maatwerkaanpak RegeldrukLogistiek) momenteel onderzoek gedaan naar de werkwijze en tarieven van het laboratoriumonderzoek bij de import van hoogrisicolevensmiddelen uit landen met een verhoogd volksgezondheidsrisico. In het onderzoek wordt samen met betrokken partijen de problematiek in beeld gebracht, knelpunten benoemd en gekeken naar mogelijke oplossingsrichtingen. Naar verwachting zijn de resultaten van dit onderzoek eind dit jaar gereed."

Bron: Ministerie van Economische Zaken

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.